Diósberény

2023. február 20.

Diósberény lakossága

Diósberény lakossága 268 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Diósberény
  • Lakosság: 268 fő
  • Irányítószám: 7072
  • GPS koordináta: N46.5284 E18.4449
  • Terület: 17.75 km2
    • Ebből belterület: 1.07 km2
    • Ebből külterület: 16.68 km2

Diósberény címere

Diósberény címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű, aranyszegélyű a pajzs, kék mezejében alul zöld hármashalom, benne lebegő, szárán összefogott három arany búzakalásszal. A középső, magasabb halmon stilizált, terebélyes lombú ezüstdiófa áll. A fa lombja és a hármashalom között lebegő, felfelé fordított, félig felajzott arany íj vörös nyílvesszővel. A nyílvessző a középső dombon áll.

A pajzsot két oldalról szárán alul összefogott 1-1 zöld pálmaág övezi. A pajzs felett lebegő, fecskefarok-végződésű aranyszalagon feketével nagybetűs DIÓSBERÉNY felirat. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A berényeket a címerben a vörös nyílvessző szimbolizálja. A településnév tehát képileg jelentkezik a pajzson a nyílvessző és diófalevél együttesével.

A ma is érvényes régi pecsétmotívumok alkalmazásával a történelmi hagyományok élnek tovább a címerben. A mezőgazdasági jelképek között már a régiek is három búzakalászt ábrázoltak. Nem véletlenül, hiszen a hármas az egyik legfontosabb szakrális szám. A hármas szám megjelenése a címerpajzsokon a vallást képviseli tehát. A három azt szimbolizálja, hogy Ég és Föld találkozása létrehozta az Embert, s ezzel teljessé lett az isteni megnyilvánulás. A három ezért a totalitást, az isteni rendet, a tökéletességet, a világmindenség rendjét, a Világ hármas osztottságát jelképezi. Az emberi élet is ehhez a számhoz kapcsolódik: két emberből lesz a harmadik, ki fölébe nő a másik kettőnek.

Figyeljük meg: a címerekben szereplő hármashalmok, mint államcímerünkben is, a középső halom mindig magasabb a szélsőknél. A legfontosabb hármasok: múlt-jelen-jövő, Szentháromság, a 3 bibliai pátriárka, a 3 isteni erény, Krisztus, mint király-pap-próféta, 3 királyok Betlehemben stb.. A mítoszoknak, meséknek, mágikus népi eljárásoknak is kedvelt száma a három: 3 élet, 3 árva testvér, 3 próba, 3 kívánság, s a köznyelvben 3 a magyar igazság. Mindezekről beszélnek tehát a címertervekben megjelenő 3 nyílvessző, hármashalom, 3 diólevél, 3 kalász.

A színek jelentése:

fémek:

arany (Nap): értelem, ész, tekintély, erény, hit, erkölcsösség,

ezüst (Hold): bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség;

színek:

vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség;

kék (Jupiter): állhatatosság, elvhűség, bizalom, ellenálló-képesség;

zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, remény, boldogság, egészség, szépség.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben