Derekegyház

2023. február 20.

Derekegyház lakossága

Derekegyház lakossága 1466 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Derekegyház
  • Lakosság: 1466 fő
  • Irányítószám: 6621
  • GPS koordináta: N46.581 E20.357
  • Terület: 53.78 km2
    • Ebből belterület: 1.88 km2
    • Ebből külterület: 51.9 km2

Derekegyház címere

Derekegyház címere

Címer eredete és jelentése

Álló, ovális pajzs, a pajzs belső mezejét pajzstalpnál ezüst hullámpólya egyszer vágja. A pólya fölötti rész kék mezejében egyfejű, heraldikai tekintetben jobbra néző, kiterjesztett szárnyú aranysas áll. A pajzstalp zöld mezejében ezüstszínű, egymásra szerkesztett WM monogram lebeg. A pajzs felső szélére ezüstgyöngyökből formált 9 ágú, aranyabroncsú grófi rangkorona támaszkodik. A foszlányok heraldikai nézetben: jobbról arany és kék, balról ezüst és vörös.

A település és a Károlyi família szoros kapcsolatára tükrözi a címer formájának, színeinek, képeinek és díszítő elemeinek megválasztása.

A kiindulási alapot a Károlyi család 1712-ben nyert egyesített grófi címere, valamint a község által 1874-től használt hivatalos pecsétnyomó ábrája adta.

A község korabeli pecsétnyomóján egy ovális alakú pajzsban kiterjesztett szárnyú egyfejű sas látható, a pajzs felső szélén 9 ágú (gyöngyös) grófi rangkoronával. A sast és a koronát a Károlyiak egyesített grófi címeréből vette át a község, kifejezve ezzel a grófi családhoz való tartozását.

A színek szintén a hagyományt, valamint a heraldika szabályait őrzik. A Károlyi család címerében a széttárt szárnyú, fekete színű sast ezüstmezőben ábrázolták, ezért a pajzs alapszínéül az ezüstöt választotta a település, megtartva a sas fekete színét is. A pajzs díszítésére szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös. A pajzstalp zöld, mely kifejezi a település mezőgazdasági jellegét. A pajzsra helyezett korona abroncsa arany, a gyöngyökből képzett kilenc ága ezüst. A díszítésül szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben