Darány

2023. február 20.

Darány lakossága

Darány lakossága 830 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Darány
  • Lakosság: 830 fő
  • Irányítószám: 7988
  • GPS koordináta: N45.9795 E17.5891
  • Terület: 28.1 km2
    • Ebből belterület: 1.53 km2
    • Ebből külterület: 26.57 km2

Darány címere

Darány címere

Címer eredete és jelentése

Darány község címere talpas pajzs formájú, melyet egy vízszintes vágás a címer középvonalában és egy függőleges hasítás a címer középtengelyében négy mezőre oszt.

A jobb felső égkék mezőben a református templom egyszerűsített homlokzati képe látható. A mező egyrészt megörökíti a község egyetlen műemlékét, másrészt mint templom, kifejezi a darányiak vallásosságát – e tekintetben egyetemes vallási jelképként értelmezendő. A bal felső ezüst mezőben szárnyait kitáró, csőrében kardot tartó turulmadár-ábrázolás helyezkedik el. A jelkép utal a történelmi hagyományok tiszteletére, és helyileg arra, hogy a turulmadár több évtizedes és megbecsült darányi emlékmű-jelkép, amely a rendszerváltozás után újra visszakerült méltó helyére. A jobb alsó ezüst mázú mezőben három zöld színű boróka látható, a középső növény valamivel magasabb a kétoldalt szorosan mellette álló kettőnél. Ez a címermező kifejezi a darányiak természetszeretetét, s egyúttal őrzi az előző címer jelképelemeit. A bal alsó égkék mezőben három, egymást keresztező búzakalász látható. A búzakalászok a község jellemző megélhetési forrását a mezőgazdaságot jelentik, s egyúttal életszimbólumok is.

A címert aranyszínű, nyitott korona díszíti, amely a címer teljes szélességében, közvetlenül a címer felső oldalán áll. A korona díszítő elem, tartalmi jelentése nincs.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben