Csókakő

2023. február 20.

Csókakő lakossága

Csókakő lakossága 1555 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csókakő
  • Lakosság: 1555 fő
  • Irányítószám: 8074
  • GPS koordináta: N47.3533 E18.2731
  • Terület: 10.92 km2
    • Ebből belterület: 1.67 km2
    • Ebből külterület: 9.25 km2

Csókakő címere

Csókakő címere

Címer eredete és jelentése

Csókakő címere álló helyzetű, háromszögű pajzs, osztatlan kék pajzsmezővel.

A címerpajzs alján egy szabálytalan zöld halom látható, tetején ezüstvárral. A vár két szélén egy-egy toronysisakos, ezüsttéglákból rakott bástya magasodik. Az ezüsttéglákból rakott várfal közepén felhúzott rostélyú kapu nyílik. A várfal fölé egy veres tetejű ezüsttorony magasodik.

A címerpajzs felső részén egy-egy kisebb háromszögű rátett címerpajzs lebeg. A jobb oldali rátett címer veres pajzsmezejében egy lebegő arany szőlőfürt látható, amelyhez balról egy arany szőlőlevél kapcsolódik. A szőlőfürttől jobbra egy aranynyelű, ezüstpengéjű kés lebeg.

A bal oldali rátett címer veres mezejében egy lebegő aranyágon egy stilizált ezüstmadár (csóka) látható.

A címerben látható stilizált vár Csókakő várát jelképezi. A vár a valóságban egy idősebb felső és egy később épült alsó várra oszlik.

A címer bal oldalán lebegő ún. rátett címer egy stilizált ezüstcsókát ábrázol, amelyről a vá,r ill. a község nevét kapta.

A címer jobb oldalán lebegő másik rátett címer ábrája: a község eredeti viaszpecsét-lenyomatával, ill. az 1903-ból fennmaradt gumitalpú pecsétlenyomat ábrájával egyezik meg.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben