Csitár

2023. február 20.

Csitár lakossága

Csitár lakossága 348 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csitár
  • Lakosság: 348 fő
  • Irányítószám: 2673
  • GPS koordináta: N48.0556 E19.4261
  • Terület: 16.85 km2
    • Ebből belterület: 0.65 km2
    • Ebből külterület: 16.2 km2

Csitár címere

Csitár címere

Címer eredete és jelentése

A negyedelt, átlósan kék-zöld színű pajzsmezőben négy címerkép látható. Ötlevelű korona díszíti a pajzsot. A negyedelt pajzsmező közepébe a vele azonos formájú szívpajzs került. A jobb felső kék mezőben ezüst ekevas és csoroszlya. A bal felső zöld mezőben három arany búzakalász. A jobb alsó zöld mezőben arany szőlőfürt levelekkel. A bal alsó kék mezőben ezüstpólyaként a Csitár-patak.

A címerpajzs formáját a falu két földbirtokosának (Forgách, Szentiványi) címeréről kölcsönözte a település. A középen elhelyezett kis pajzs Csitár nevének eredetére (pajzs, pajzskészítő) utal. A tervezésnél a község 1788-ban készült pecsétjének motívumait is felhasználták.

A mezőkben lévő ekevas és csoroszlya a földművelésre utal, a búzakalászok, a szőlőfürt az egykor jelentős gabonatermelést, a jövedelmező szőlőültetvényeket jelképezi. Az alsó részen a mezőt középen kettéosztó ezüstpólya a Csitár patakot jelöli, amely a 17. század közepéig önálló településnek számító Kis- és Nagycsitárt elválasztotta.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben