Cserépváralja

2023. február 20.

Cserépváralja lakossága

Cserépváralja lakossága 325 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Cserépváralja
  • Lakosság: 325 fő
  • Irányítószám: 3417
  • GPS koordináta: N47.9351 E20.5642
  • Terület: 14.62 km2
    • Ebből belterület: 0.42 km2
    • Ebből külterület: 14.2 km2

Cserépváralja címere

Cserépváralja címere

Címer eredete és jelentése

Egyenes állású, hullámos aranysávval két részre osztott csücskös talpú pajzs, melynek felső, kék színű mezejében zöld dombon álló ezüst kéttornyú vár áll, a pajzs két fölső sarkában egy-egy arany szőlőfürttel, alsó, zöld színű mezejében pedig lebegő, modern kivitelezésű ezüsttemplom.

A pajzsmező felső részében a zöld dombon álló ezüst kéttornyú vár, az úgynevezett beszélő címerekre jellemző módon a község nevében is szereplő cserépvárra és ezzel a település múltjára utal, míg az alsó zöld színű pajzsmezőben megjelenített modern stílusú templom a jelent, a falu mai arculatát jelentősen meghatározó épületet ábrázolja.

A magyarországi községi címerek szinte elengedhetetlen részének tekintett, a mezőgazdasági tevékenység valamely ágára utaló növény vagy eszköz ábrázolása természetesen Cserépváralja címerében is helyet kapott. A vár mellett két oldalon egy-egy arany lebegő szőlőfürt a szőlőtermesztést, borászatot jeleníti meg.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben