Csenger

2023. február 20.

Csenger lakossága

Csenger lakossága 4711 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csenger
  • Lakosság: 4711 fő
  • Irányítószám: 4765
  • GPS koordináta: N47.835 E22.6824
  • Terület: 36.16 km2
    • Ebből belterület: 4.52 km2
    • Ebből külterület: 31.64 km2

Csenger címere

Csenger címere

Címer eredete és jelentése

Csenger legkorábbi címerről sajnos nincs tudomásunk ez idáig, mindazonáltal feltétlen kellett lennie, hiszen a középkorban jelentős, vásárjoggal bíró mezőváros volt.

Az eddig legrégebbi címerábrázolás egy 1742-ből való viaszpecsét alapján ismert. A kis méretek miatt a pecsétrajz, azaz a címerelemek nehezen voltak értelmezhetőek, illetve a színezés is hiányzott. Ez utóbbit a heraldika szabályait betartva újonnan kellett megfogalmazni.

A címer keletkezésének körülményei: A korabeli jegyzőkönyvekből ismeretes, hogy Csenger temploma, s a benne őrzött középkori irattárral leégett az 1704-es kuruc harcokban. A megsemmisült középkori iratanyagon esetlegesen ott lévő korábbi címerre már senki sem emlékezett, s így újat kellett alkotni. Az 1740-es években épült újjá a templom, ezért az új címer megalkotása is erre az időszakra esett.

Az 1700-as években Csengerben a legtekintélyesebb nemesi család a Hadady volt s az ő címerükben találhatjuk meg az előre lépő, szablyát tartó oroszlánt. A bal mezőben lévő tulipán – vagy liliomszerű növényre megfelelő magyarázat még nem született.

Ugyanakkor ismert, hogy Szatmár vármegye nagyobb nemesi családjainál egyedül a Kölcsey címerben találunk ehhez hasonló növényt, igaz ott három különálló száron ülnek a virágok.

Csenger város címerének leírása:

Egyenes állású, csücsköstalpú hasított pajzs, bal oldali vörös mezejében jobbra előrelépő, tátott szájú arany oroszlán helyezkedik el, mely jobb mancsával görbe, arany szablyát tart feje felé.

A jobb oldali zöld mezejében háromvirágú ezüst liliomféle növény látható, melynek csúcsain kis gömb helyezkedik el. A n9vény szárán jobbra, valamint balra három-három csúcsban felfelé végződő levél áll szimmetrikusan.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben