Csehi

2023. február 20.

Csehi lakossága

Csehi lakossága 241 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csehi
  • Lakosság: 241 fő
  • Irányítószám: 9833
  • GPS koordináta: N47.0365 E16.9433
  • Terület: 9.34 km2
    • Ebből belterület: 0.4 km2
    • Ebből külterület: 8.94 km2

Csehi címere

Csehi címere

Címer eredete és jelentése

Csehi község régi település. Nevét már az Árpád-korból ismerjük. Első okleveles említése 1217-ből származik. A falu múltjának gazdag középkori forrásanyagában nem található olyan dokumentum, amely középkori pecséthasználatra utalna.

Pecsét

A község első pecsétlenyomatai az 1850-es évek irataiban bukkannak fel. A 24 mm átmérőjű kerek pecsét közepén egy CSEHI feliratos ekevas látható, amelyet jobbról tölgyfalomb, balról mirtuszág övez. Ugyanezt a pecsétet festéklenyomatos formában is használták. A község az 1860-as években új pecsétnyomót vésetett. Ennek ellipszis alakú pecsétmezejében középen talajból kinövő, termő szőlőtő látszik, felette CSEHI HP (=Csehi Helység Pecsétje) felirat olvasható. Ezt a pecsétet a századfordulóig használták. Ettől kezdve a község elöljárói megelégedtek a pusztán köriratot tartalmazó pecsétnyomóval. A századfordulóig a CSEHI KÖZSÉG VASVÁRI JÁRÁS VAS MEGYE, 1907-től a községi névtörzskönyvezés időpontjáról a VAS VÁRMEGYE CSEHI KÖZSÉG 1907 köriratú bélyegzőt használták.

A rendszerváltás után a községi képviselőtestület 1993-ban készíttette el jelenleg is használatban lévő címerét, melynek avatására 1995. április 30-án került sor.

A címer leírása

Kék színű háromszögű pajzs kétharmadának középtengelyében vöröstetős templom áll, tornyán ezüst kereszttel. A pajzstalp jobb oldalán ezüst szőlőfürt, a bal oldalán két ezüst búzakalász lebeg. A pajzsot jobbról zöld pálmaág, balról zöld tölgyfalomb övezi. Középen ezüst szalagon a CSEHI községnév olvasható.

A szimbólumok jelentése:

A település címerének megalkotásakor a képviselőtestület döntése alapján a 19. századi szimbólumokat a községi templom képével egészítették ki.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben