Csákvár

2023. február 20.

Csákvár lakossága

Csákvár lakossága 5615 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csákvár
  • Lakosság: 5615 fő
  • Irányítószám: 8083
  • GPS koordináta: N47.3933 E18.4605
  • Terület: 118.76 km2
    • Ebből belterület: 4.6 km2
    • Ebből külterület: 114.16 km2

Csákvár címere

Csákvár címere

Címer eredete és jelentése

Címere címerpajzs, sisak, sisakkorona, sisakdísz, sisaktartók együtteséből áll.

A pajzs világoskék alapon reneszánsz tárcsapajzs, benne élével balra fordított ezüstszínű ekevas, két oldalán fekete szárú vörös bimbós virágok. A pajzsfőn ezüstszínű tornasisak áll négy vörös színű rostélynyílással.

A sisakon aranyszínű sisakkorona található. A sisaktakarók stilizált növényi ornamentikát ábrázolnak, s a sisaktól kiindulva lecsüngenek a pajzs két oldalán, színük tompa zöld.

A kék pajzsban koronán álló, jobbra néző aranykoronás griff, mely jobbjában kardot, baljában 3 zöld szárú és levelű, arannyal futtatott vörös rózsát tart, a pajzson sisak, a sisakdísz a címerképet ismétli meg. Növényi ornamentikából álló indás sisaktakarók, jobbról arany-kék, balról arany-vörös.

A címer a községben lévő Esterházy-kastély (jelenleg kórház) park felé néző homlokzatán látható, sisak nélküli címer variációja; a római katolikus templom homlokzatán (ugyanott az oratórium felett két példányban) is megtalálható; egy kőből készült példányt a múzeum őriz.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben