Barnag

2023. február 20.

Barnag lakossága

Barnag lakossága 110 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Barnag
  • Lakosság: 110 fő
  • Irányítószám: 8291
  • GPS koordináta: N46.9796 E17.7491
  • Terület: 12.01 km2
    • Ebből belterület: 0.25 km2
    • Ebből külterület: 11.76 km2

Barnag címere

Barnag címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs a pajzsfőnél vágott, ívelt talpú háromszögű pajzs.

A pajzsfő aranymezejében három, zöld, kétleveles szőlőfürt lebeg, alatta zöld mezőben a pajzs alsó éléből kéttornyú aranytemplom emelkedik. A templom jobb oldali tornyán aranykereszt, bal oldali tornyán aranycsillag.

A pajzs alatt íves aranyszalagon fekete „BARNAG” felirat látható.

A pajzsra emelt címerképek jelentése:

A jelenlegi község két falu Magyar Barnag és Német Barnag egyesítésével jött létre 1947-ben. A pajzs zöld mezejében egy stilizált kéttornyú templom látható. A templom egyik tornyán kereszt, a másik tornyán csillag. A (heraldikai) jobb oldalon emelkedő arany templomtorony a német lakosságú és római katolikus vallású Német Barnagot, míg a pajzs bal oldalán látható arany templomtorony a magyar lakosságú és református hitű Magyar Barnagot jelképezi. A tornyokat középen összeköti a stilizált templom, amely szimbolizálja a két falu és a két nép egyesülését, az összeolvadást, az összetartást és egymás megértését.

A pajzsfő aranymezejében lebegő szőlőfürtök egyszerre utalnak a falu múltjára és jelenére, hisz a megélhetést most és régen is a mezőgazdasági munka, az emberek szorgalmas kétkezi munkája biztosította. Barnag községben hagyományosan minden családnak volt és nagyrészt ma is van szőlője a közeli pécselyi szőlőhegy barnagiak uralta területrészén.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben