Átány

2023. február 20.

Átány lakossága

Átány lakossága 1437 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Átány
  • Lakosság: 1437 fő
  • Irányítószám: 3371
  • GPS koordináta: N47.6161 E20.3636
  • Terület: 50.44 km2
    • Ebből belterület: 2.25 km2
    • Ebből külterület: 48.19 km2

Átány címere

Átány címere

Címer eredete és jelentése

A község címere álló, csücskös talpú, ezüstszínű hullámos pólyával kettéosztott tárcsapajzs. A pólya szimbolizálja a Hanyi-ért, melynek két partján terül el a halmazos település.

A pólya fölött kék színű mezőben középen három aranyszínű, lebegő búzakalász. A búzakalász utal a településen élők által évszázadok óta termesztett, kenyerüket biztosító fő terményre.

A pólya alatti zöld színű mezőben, a pólya alatt a pajzs jobb és a bal oldalán kettő aranyszínű lebegő nyolcágú csillag. A csillagmotívum kifejezi a település lakóinak vallási elkötelezettségét és azon belül a kálvinista tanok elfogadását, gyakorlását.

A csillagmotívumok alatt ezüstszínű, csúcsával jobbra, élével a pajzstalp felé mutató lebegő ekevas. Az ekevas szimbolizálja a településen élő emberek őstermelői tevékenységét, szívós kitartó munkáját. Az ekevas a község 1788-ban használt pecsétjének is címeralakja. A pajzs alatt kettős hajtású, aranyszínű szalag, szélén kék színű szegéllyel, benne vörös színű felirat: „ÁTÁNY”

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben