Adács

2023. február 20.

Adács lakossága

Adács lakossága 2664 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Adács
  • Lakosság: 2664 fő
  • Irányítószám: 3292
  • GPS koordináta: N47.6911 E19.9746
  • Terület: 37.94 km2
    • Ebből belterület: 2.16 km2
    • Ebből külterület: 35.78 km2

Adács címere

Adács címere

Címer eredete és jelentése

Az adácsi címer az 1883-ból származó pecsétnyomó nádkitermelésre utaló alapmotívumainak felhasználásával készült: középen nádvágó, mellette nádverő (tetőfedő szerszámok). Ezek a szerszámok egyrészt arra utalnak, hogy a község déli részén – a mai zsombik néven nevezett területen – nádkitermeléssel foglalkoztak az emberek, másrészt pedig arra, hogy a faluban az elmúlt századokban a szokásos háztetőfedési mód a nádazás (zsúpfedél) volt.

A pecsétnyomón a fő motívumokat két oldalt a külső körön gyékény, a belső körön pedig nádvirágos levél keretezi. A címeren a nádvágó és a nádverő, valamint a gyékény és a nádvirágos levél egy másik használati tárgyból, a nád szárítására használatos fakeretből emelkedik ki. Magyarázzák ezt a motívumot másként is: kifejezetten a mocsaras náddal benőtt vidékre (zsombikra) utaló jelkép, jobbról-balról 7 vonallal keresztezve, mint ahogyan a pecsétnyomón is van.

A pecsétnyomó motívumait pajzsra helyezve alakult ki a község címere, a pajzs közepén szimbolikus korona található aranyveretből, mint ahogy a pajzs kimunkált szélei is aranyveretesek, alapszíne pedig ezüst.

Középen fenn kék szalagon ADÁCS felirat. Alul a pajzs v betűjében 1323, mivel az első írásos emlék ekkor említi Adach községet.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben