Zalameggyes

2023. február 20.

Zalameggyes lakossága

Zalameggyes lakossága 58 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Zalameggyes
  • Lakosság: 58 fő
  • Irányítószám: 8348
  • GPS koordináta: N47.0802 E17.2199
  • Terület: 2.56 km2
    • Ebből belterület: 0.15 km2
    • Ebből külterület: 2.41 km2

Zalameggyes címere

Zalameggyes címere

Címer eredete és jelentése

Zalameggyes címere álló, háromszögű pajzs zöld mezejében ezüst pajzsfő. Az ezüstmezőben zöld szárukon keresztbe tett, két vörös meggy lebegő helyzetben. A zöld mezőben lebegő helyzetű arany heraldikoni koronából növekvő ezüst kettőskereszt, amit szintén a koronából növekvő leveles arany búzakalász és leveles arany kukoricaszár fog közre.

A címert és a település zászlaját 1997. augusztus 23-án avatták fel, áldották meg Vető István evangélikus tiszteletes és Somlai Péter katolikus esperes.

Meggyes 1357-ben tűnik fel először Meggyesi Finta fia János birtokában, majd 1370-ben a Meggyesi család hat ága osztozik rajta. 1394-ben mint a kapornaki apát részjószágát említik. Köznemes birtokosaival a XV. században is gyakran találkozunk.

Meggy szavunk régi helyneveinkben gyakori névelem. Az -s képzős változata olyan helyet jelentett, ahol sok meggyfa volt. A település címere „beszélő címerként” a település nevét idézi fel, valamint utal arra, hogy a település lakosságának megélhetését évszázadokon keresztül a termőföld biztosította.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben