Tófű

2023. február 20.

Tófű lakossága

Tófű lakossága 108 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Tófű
  • Lakosság: 108 fő
  • Irányítószám: 7348
  • GPS koordináta: N46.3103 E18.3558
  • Terület: 4.34 km2
    • Ebből belterület: 0.34 km2
    • Ebből külterület: 4 km2

Tófű címere

Tófű címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú tárcsapajzs a címer, kék mezejében alul hármashalom, ennek zöld mezejében vízszintes ezüst hullámpólya. A hármashalom középsőjén jobbra fordult, kiterjesztett szárnyú vörössel fegyverzett ezüst lúd áll, melyet jobbról a szélső halom felett lebegő arany kehely és arany latin kereszt kísér. A címerpajzsot kétoldalról egy-egy, szárán alul keresztbetett hat-hat kalászból álló búzakoszorú övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves arany szalagon feketével nagybetűs TÓFŰ felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Tófű a hagyományokkal bíró lakossági tevékenység, a liba- és kacsatenyésztés révén vált ismertté, erre utal a címerben szereplő lúd. A nemzetközi címertanban is számos példát találunk a lúdnak mint címerállatnak az alkalmazására, községek, de városok esetében is, elsősorban német nyelvterületen.

A kehely és a latin kereszt a lakosságra jellemző evangélikus és katolikus egyház jelképe. A vallásos hit a legerősebb közösségteremtő és megtartó erő, tehát jelentős szerepe van az egyházaknak a lakosság életében.

A hármashalom elsősorban a természeti adottságokat jelképezi, de mögöttes jelentéstartalma is van: a három a legfontosabb szakrális szám.

A hullámpólya a Hábi-patakot jelképezi.

A kék szín a címerben a németajkú lakosságot szimbolizálja, a vörös-ezüst-zöld színek egymáshoz rendelése pedig nemzeti színeinkre utal.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben