Somberek

2023. február 20.

Somberek lakossága

Somberek lakossága 1327 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Somberek
  • Lakosság: 1327 fő
  • Irányítószám: 7728
  • GPS koordináta: N46.0831 E18.6571
  • Terület: 31.42 km2
    • Ebből belterület: 1.92 km2
    • Ebből külterület: 29.5 km2

Somberek címere

Somberek címere

Címer eredete és jelentése

Középen vágott, felül hasított doborpajzs a címer, melynek aranymezejében hármas osztatú természetes (zöld) színű levél, bal oldalon vörös mezőben kettőzött farkú, ezüstoroszlán bal mellső lábában három ezüst- vagy természetes színű virágot tart, alul zöld mezőben, függőleges ezüst ekevas és csoroszlya lebeg.

A címer történelmileg is indokolt, megtalálható benne a község nevére utaló növény (a som), a helység földesurának címermotívuma (az oroszlán) csakúgy, mint a helységre jellemző agrárszimbolika (ekevas és csoroszlya).

A címerábrázolás történelmileg az alábbiakkal magyarázható:

Heraldikai nézetben jobb oldali felső, arany (sárga) mezőben a község nevére utaló somlevelek láthatók. A község nevének eredete egyes magyarázatok szerint a som növényre, valamint sombokrokkal, somfákkal benőtt dombos helyre utal.

A bal oldali (vörös) mezőben kettőzött farkú, két lábon ágaskodó ezüst (fehér) oroszlán mellső lábában három ezüst- vagy fehér természetes színű virágot tart.

Ez a motívum a község hajdani földesurának – a Sauska családnak – címeréből származik.

Az alsó (zöld) mezőben függőlegesen egy ezüst ekevas és egy ezüstcsoroszlya lebeg, mint a helységre jellemző agrárszimbolika, mely a gazdálkodásra és a község mezőgazdasági jellegére utal.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben