Rinyakovácsi

2023. február 20.

Rinyakovácsi lakossága

Rinyakovácsi lakossága 189 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Rinyakovácsi
  • Lakosság: 189 fő
  • Irányítószám: 7527
  • GPS koordináta: N46.2835 E17.597
  • Terület: 11.09 km2
    • Ebből belterület: 0.24 km2
    • Ebből külterület: 10.85 km2

Rinyakovácsi címere

Rinyakovácsi címere

Címer eredete és jelentése

Négyfelé osztott kerek talpú pajzs a címer, melynek vörös szívpajzsában zöld lombú fa lebeg. Az első (kék) mezőben középen arany gabonakéve, tőle jobbra a hegyével felfelé, élével jobbra fordított ezüstcsoroszlya, balra a hegyével felfelé, élével balra fordított ekevas lebeg. A második (zöld) mezőben három, a harmadik (zöld) mezőben négy jobb haránt ezüstpólya látható. A negyedik (kék) mezőben természetes barna színű, ágaskodó szarvas lebeg.

Az első mezőben látható jelkép szerepelt a település 1908 után használt pecsétjén. Ez a szimbólum a helység lakosainak mezőgazdasági tevékenységéről árulkodik. Az itteni jobbágyok elsősorban a mezőgazdaságból éltek, nem véletlenül, hiszen a falunak jó termőföldjei voltak.

1726-tól kezdve volt itt birtokos az Esterházy család, melynek nagy szerepe volt a falu további történetében. Közvetett módon erről emlékezik meg a település azzal, hogy a család címerének egyik elemét – átalakítva – behelyezi a település jelképébe.

A szívpajzs jelképe és a negyedik mezőben lebegő szarvas (továbbá a másik két mezőben szereplő zöld szín is) a gazdag növény- és állatvilággal rendelkező környék adottságait jelképezi, illetve egyben „megfogalmazza” azt a törekvést is, hogy a települést szívesen bekapcsolnák a falusi és a vadászturizmusba.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben