Piliscsév

2023. február 20.

Piliscsév lakossága

Piliscsév lakossága 2559 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Piliscsév
  • Lakosság: 2559 fő
  • Irányítószám: 2519
  • GPS koordináta: N47.6736 E18.8186
  • Terület: 24.91 km2
    • Ebből belterület: 1.71 km2
    • Ebből külterület: 23.2 km2

Piliscsév címere

Piliscsév címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú a pajzs, melynek jobb szélső mezején az Árpádok vörössel és ezüsttel hétszer vágott mezeje látható, a település első történelmi szakaszára utalva. A bal szélső mező kék hátterén zöld dombokon a templom védőszentjének aranyfigurája látható. Alatta a hármas ívelésű zöld dombok a Piliscsévet három égtájról körülölelő pilisi hegyeket szimbolizálják.

A pajzs két oldalát övezi a Piliscsévet körülvevő erdőkre utaló tölgykoszorú, felső részében található a szőlőtermesztés szimbóluma. Kék szalagon aranybetűkkel a pajzs felett és alatt a község szlovák és magyar neve

Piliscsév címere álló, csücskös talpú pajzs, melynek jobb szélső mezején az Árpádok vörössel és ezüsttel hétszer vágott mezeje látható, a település első történelmi szakaszára utalva.

A bal szélső mező kék háttere az itt élő szlovákságra utal, amely nemzetiségi hagyományait napjainkig ápolja mind nyelvében, mind oktatásában, kulturális, vallási szokásaiban.

A pajzs két oldalát alul övezi a csodálatos völgyet körülvevő erdőkre utaló tölgykoszorú. A bölcsőtől a sírig nyújtó oltalom, a megélhetés, az ember és a természet szoros kapcsolatának jelképe, egyben a rendíthetetlenség, a szívós élni akarás, a fennmaradás reményének kifejezője a felfelé ívelő levélkoszorú. A címer felső részében található a szlovákság által meghonosított szőlőtermesztés szimbóluma.

Kék szalagon aranybetűkkel a pajzs felett és alatt a község szlovák és magyar neve utal a nemzetiségi jellegét máig őrző település jövőbe vetett hitére.

Ajánló