Nyírderzs

2023. február 20.

Nyírderzs lakossága

Nyírderzs lakossága 593 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nyírderzs
  • Lakosság: 593 fő
  • Irányítószám: 4332
  • GPS koordináta: N47.8941 E22.1624
  • Terület: 17.01 km2
    • Ebből belterület: 1.23 km2
    • Ebből külterület: 15.78 km2

Nyírderzs címere

Nyírderzs címere

Címer eredete és jelentése

Nyírderzs címere álló, kerektalpú pajzs, felső széle enyhén ívelt záródású. A pajzs középen egy széles jobb haránt pólyával három részre szelt. Címerképei a földi valóságból vett elemek, úgy, mint akáclevél és templomépület. Meghatározó színei a kék, a zöld és az ezüst.

A bal felső (1. mező) és a jobb alsó (3. mező) ezüstszínű mezőkben egy-egy, ellentétes irányba mutató, zöld színű akácág látható, amelyek a községet körülölelő akácosokra, illetve az itt mindig is folytatott erdőgazdálkodásra utalnak.

A középen vágással osztott, felül kék, alul zöld színű 2. mezőben, a címerpajzs képzeletbeli boglárhelyén oldalnézetű, a község XIII. századi, gótikus alapokra épült műemlék jellegű görög-katolikus temploma látható. E templom képe uralja a címert, amely az itt élő népesség több évszázados közösségmegtartó erejének ékes bizonyítékaként az együvé tartozást szimbolizálja.

A címerpajzs alatt elhelyezkedő, szimmetrikusan hullámzó ezüstszínű legendaszalagon a község neve: NYÍRDERZS, két oldalt pedig az első oklevélbeni említésének dátuma: 1298 (jobb oldalon), illetve a jelen címer készítésének az évszáma: 2001 (bal oldalon) olvasható.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben