Noszlop

2023. február 20.

Noszlop lakossága

Noszlop lakossága 911 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Noszlop
  • Lakosság: 911 fő
  • Irányítószám: 8456
  • GPS koordináta: N47.1825 E17.4585
  • Terület: 34.06 km2
    • Ebből belterület: 1.3 km2
    • Ebből külterület: 32.76 km2

Noszlop címere

Noszlop címere

Címer eredete és jelentése

A község címere – a falu valószínűleg legkorábbi 1742-ben készült pecsétnyomóján található ábrázolás alapján készült, megőrizte annak meghatározó, jellemző elemeit.

A címer: egyenes állású, kerek talpú, hasított címerpajzsban elől (a heraldikai jobb oldalon) vörös mezőben zöld hármashalom, közepén elhelyezett aranykoronás, könyöklő, kék ruhás, szablyát tartó levágott kar, a szablya felett ezüst félhold. Hátul (a hereldikai bal oldalon) kék mezőben hegyével fölfelé és élével kifelé fordított, lebegő ezüst ekevas, felette hatágú aranycsillag.

A címer elemei az egykori nemesi és jobbágyfalu pecsétjének jelképeit őrizték meg. Egyaránt utalnak a település békés hétköznapjaira, valamint a helybéliek háborús időkben tanúsított hősiességére. A címer alapszínei a vendégszeretet, a barátság, a földből fakadó sok forrás és a mártírokra, hősökre, valamint a sokszor pusztító tűzvészre emlékeztető kék és píros színek.

A zászló fecskefarkú, a rúd felőli egyharmada kék, a szabadon beugró kétharmada vörös színű.

Az osztóvonalon úgy nyer elhelyezést a község címere, hogy a pajzs hasítóvonala egybeesik a zászló kék és vörös színének találkozásával.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben