Nagylók

2023. február 20.

Nagylók lakossága

Nagylók lakossága 999 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nagylók
  • Lakosság: 999 fő
  • Irányítószám: 2435
  • GPS koordináta: N46.9774 E18.642
  • Terület: 32.44 km2
    • Ebből belterület: 1.76 km2
    • Ebből külterület: 30.68 km2

Nagylók címere

Nagylók címere

Címer eredete és jelentése

álló, hegyes talpú pajzs, melynek vörös mezeje diagonális dongaívekkel, kékkel süvegelt. A jobb (vörös) mezőben ezüst kettőskereszt, a bal (vörös) mezőben stilizált aranyliliom lebeg. A süvegelés kék mezejében ezüsttel fodrozott zöld vízen aranyos gálya kibontott, vörös vitorlákkal jobb felé halad.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, aranyszegélyű, természetes színű csőrsisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon háromágú, rubinokkal és zafírokkal ékesített leveleskorona van.

A foszlányok jobbról zöld és arany, balról kék és ezüstszínűek.

Mivel a település neve szláv eredetű, így az Árpádok címerében már szereplő kettős (lotharingiai) kereszt felvétele indokoltnak látszott. A stilizált arany liliom az első, név szerint is ismert lakosra utal, s a település 14. századi felemelkedését szimbolizálja.

A település felvirágoztatásáért igen sokat tett a múlt század második felében gróf Zichy János, akinek védőszentje, a vízen járók és vízimolnárok oltalmazója, Nepomuki Szent János volt. A kibontott vitorlázatú gálya az ő pecsétgyűrűjén szerepel, de egyben azt is bemutathatja, hogy a község kiállva az évszázadok nagy megpróbáltatásokkal járó viharait, ma is céltudatosan halad céljai felé; ezért került a vitorlás hajó a kékkel süvegelt mezőbe.

A sisak a nagy világégések helyi hősi halottainak emlékét idézi, a települési autonómiát pedig a korona jelzi.

Ajánló