Lesenceistvánd

2023. február 20.

Lesenceistvánd lakossága

Lesenceistvánd lakossága 975 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Lesenceistvánd
  • Lakosság: 975 fő
  • Irányítószám: 8319
  • GPS koordináta: N46.8713 E17.3596
  • Terület: 17.38 km2
    • Ebből belterület: 0.51 km2
    • Ebből külterület: 16.87 km2

Lesenceistvánd címere

Lesenceistvánd címere

Címer eredete és jelentése

A címer alakja: háromszögű pajzs, borítók, díszek nélkül.

Színei: kék, zöld, ezüst és arany, ill. fekete az egyes színek találkozásánál, illetve a pajzs szélein, a település nevében, amely a pajzs ívét követi.

Alsó harmadában nem egyenes vonallal „vágott”. A pajzs talpán, az alsó harmadban zöld színű domb van, amelyet a fölötte lévő kék mezőtől a domb vonalát követő ezüstcsík zár le.

Az ezüstcsíkon, ezüstszínnel a kápolna stilizált képe látható kék mezőben. A kápolna mellett – jobb oldalon – aranyszínben három szelídgesztenye-levél egy levélnyélen és – bal oldalon – aranyszínű szőlőfürt.

A címerképek, színek jelentése:

A címerpajzs formája, díszek nélkül a település honfoglalásig visszavezethető történetére utal, hisz az első címerpajzsok formája is hasonlóan egyszerű volt.

A domb jelzi a települést körül vevő dombos-lankás tájat, a zöld szín a megélhetést adó földet. A domb ívét követő ezüstszalag (csík) a település egyik nevét adó Lesence-patakot szimbolizálja.

A kék az ég, a levegő színe, amely nélkül nincs élet.

A kápolna a település legjellegzetesebb épülete, és ezüst színével utal az itt élők istenhitére.

A szelídgesztenye-levél, a szőlőfürt azt a növényi kultúrát jelenti, amely lehetővé tette és teszi a jövőben is – többek között – az itt élők megmaradását ezen a településen. Az arany szín utal a nap melegére, mint az élet egyik forrására.

A címerpajzs ívét követően a település neve van, fekete színben.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben