Lapáncsa

2023. február 20.

Lapáncsa lakossága

Lapáncsa lakossága 164 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Lapáncsa
  • Lakosság: 164 fő
  • Irányítószám: 7775
  • GPS koordináta: N45.8192 E18.5005
  • Terület: 4.36 km2
    • Ebből belterület: 0.69 km2
    • Ebből külterület: 3.67 km2

Lapáncsa címere

Lapáncsa címere

Címer eredete és jelentése

Álló háromszögű a pajzs, kék mezejében alul, vízszintes, ezüst hullámpólyából emelkedő arany vízimalomkerék, melyet a pajzs derékban, a bal oldalon hatágú aranycsillag, a jobb oldalon ezüst, álló, szív alakú hársfalevél kíséri. A hárslevél a német nemzetiség jelenlétét jelképezi, emléket állít egyúttal az egykoron otthonukból kitelepítetteknek is. A hárs az éleslátásnak és életerőnek is szimbóluma. A pálmaág szintén kapcsolódik a valláshoz is, de győzelmi koszorúban is megjelenik.

A kerék felett lebegő helyzetű, csúcsával felfelé állított ezüst ekevas előtt egymáson haránt irányban keresztbetett két aranycsoroszlya.

A címerpajzsot két oldalról egy-egy szárukon alul keresztbetett és aranyboglárral összefogott zöld pálmaág övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves arany szalagon, feketével, nagybetűs felirat: LAPÁNCSA. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Az ezüst hullámpólya a Karasica folyót jelképezi. A víznek nagy szerepe volt a faluban, negatív és pozitív értelemben egyaránt. A falut többször elöntötte, ugyanakkor malmokat hajtott. A kenyérkészítés útját jelképezik: fent a talajművelés eszközei, lent a malomkerék a kenyérlisztre utal.

A hatágú aranycsillag többes jelentéssel bír: címertanban a szerencse és a dicsőség jelképe, egyházi jelképként pedig Szűz Máriát jelenti a kora középkor óta.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben