heat index (HI)

2023. március 24.

A hőindex (HI) egy olyan meteorológiai mutató, amely a hőmérséklet és a páratartalom hatását méri az emberi testre. A hőindex azt mutatja meg, hogy milyen hőérzetet tapasztal az ember, amikor a levegő hőmérséklete és páratartalma együtt hatnak rá.

A hőindexet általában a nyári hónapokban használják, amikor a magas hőmérséklet és a magas páratartalom miatt az emberek könnyen kimerülnek, kiszáradnak, vagy akár hőgutát is kaphatnak. A hőindexet az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) fejlesztette ki, és azóta számos országban használják.

A hőindexet a hőmérséklet és a páratartalom alapján számolják ki. A magas páratartalom miatt a verejtékezés hatékonysága csökken, így az emberi test nehezebben tudja lehűteni magát. Ezért a magas páratartalom mellett a hőérzet is magasabb lehet, mint a tényleges hőmérséklet.

A hőindexet általában a hőmérséklet és a páratartalom alapján számolják ki, de más tényezők is befolyásolhatják, például a szélsebesség, a napsütés intenzitása, vagy a felhőzet mennyisége. A hőindexet általában Celsius fokban adják meg, és a skála 27 foktól kezdődik.

A hőindex hasznos eszköz lehet az emberek számára, hogy megértsék, milyen hőérzetet tapasztalnak a környezetükben, és hogy milyen óvintézkedéseket kell tenniük a hőség ellen. A hőindex alapján az emberek például eldönthetik, hogy milyen ruhát viseljenek, milyen mennyiségű folyadékot fogyasszanak, vagy hogy milyen időpontokban menjenek ki a szabadba.

Ajánló