Feldebrő

2023. február 20.

Feldebrő lakossága

Feldebrő lakossága 966 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Feldebrő
  • Lakosság: 966 fő
  • Irányítószám: 3352
  • GPS koordináta: N47.814 E20.236
  • Terület: 26.52 km2
    • Ebből belterület: 1.82 km2
    • Ebből külterület: 24.7 km2

Feldebrő címere

Feldebrő címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű a címerpajzs. A pajzsban alul zöld színű dombmotívum, amely szimbolizálja a település domborzati viszonyait.

A címerpajzs zöld mezejében középen aranyszínű, lebegő szőlőfürt, mely utal a településen élő emberek szőlőművelő és bortermelő sikeres tevékenységére.

A dombmotívum fölött ezüstszínű mezőben középen kék színű, lebegő kereszt (passió kereszt), amely utal az 1221-ben először említett altemplomra (ma már nemzetközi hírű), az 1744-45-ben a régi falak részleges felhasználásával épített barokk templomra. A kereszt a helyi lakosság vallási elhivatottságát jelenti.

A pajzs lebegő, aranyszínű háromlombos, kétgyöngyös korona, amely a település nevét megalapozó Aba nemzettséget és az itt élt, gazdálkodó birtokosok faluépítő- és szépítő tevékenységét idézi. A címerpajzs alatt a jobb és a bal oldalon a pajzsfőig felnyúló, alul háromszögbe hajtott, aranyszínű szalagdísz található.

A jobb oldali szalagdíszben kék színű felirat: FELDEBRŐ. A bal oldali szalagdíszben évszám: 1219. utal a település elő okleveles említésére.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben