Domaszék

2023. február 20.

Domaszék lakossága

Domaszék lakossága 5058 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Domaszék
  • Lakosság: 5058 fő
  • Irányítószám: 8874
  • GPS koordináta: N46.25 E20.01
  • Terület: 52.15 km2
    • Ebből belterület: 1.76 km2
    • Ebből külterület: 50.39 km2

Domaszék címere

Domaszék címere

Címer eredete és jelentése

Domaszék Csongrád megyében, Szeged vonzáskörzetében települt község.

Címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú reneszánsz tárcsapajzs, vörös mezejében diagonális ívek kékkel gallérozzák, peremén keskeny ezüstráma keretezi.

A jobb felső, vörös mezőben zöld ágon arany barack függ, felette két szőlőlevél (egyik részben takarásban) zölddel. A bal felső mezőben sípjaival lefelé mutató, aranyos szerelékű fekete kecskeduda lebeg. A gallér kék mezejében a község temploma stilizált, szembe néző képe jelenik meg, a torony felső harmadában arany kereszttel, három keresztgerendáján egy-egy aranyló haranggal.

A pajzson ötágú (három levél között két bimbó), nyitott, aranykorona helyezkedik el. Abroncsán rubin-smaragd-zafir-smaragd-rubin, a leveleken zafir-rubin-zafir, a bimbókon fekete ékkövek díszlenek.

A szőlőleveleket mintázó foszlányok jobbról és balról közrefogják a pajzsot.

Bár a község területe a nagy régiségbe visszanyúló történettel rendelkezik (honfoglaló leletek kerültek elő földjéből), s nevét valószínűleg már a XVI. században nyerte valamelyik itt bérlő, legeltető tőzsér családtól, valójában csak a XVIII. század végén megindult homoki szőlő, majd később a gyümölcs (elsősorban barack) telepítésével lendült fel, s csak 1902-ben vált önálló községgé. Ezt szimbolizálják a címerbe felvett barack és szőlőlevelek.

A falu kulturális életében, ünnepein és hétköznapjaiban is jelentős szerepet játszott a duda. A virtuóz módon játszó helyi kecskedudásokat vidékszerte ismerték, s gyakran egészen távoli községekbe is elhívták őket a mulatságok hangulatának emelésére. Ezért került ez a jellegzetes hangszer a címerképek sorába.

A település büszkesége a közelmúltban (1988-ban) felépült modern vonalú temploma, amely mind impozáns megjelenésével, mind igényes belső építészeti megoldásaival kiemelkedő látványt nyújt. Stilizált képe ezért fogalmazódott meg a címeren.

A korona a község autonómiáját, önkormányzatiságát jelképezi, ékkövei pedig a lakosság szorgalmát, leleményességét és lelkes lokálpatriotizmusát fejezi ki.

A foszlányként megjelenő szőlőlevelek ismét csak a jeles homoki borkultúrának állítanak emléket.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben