Demjén

2023. február 20.

Demjén lakossága

Demjén lakossága 720 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Demjén
  • Lakosság: 720 fő
  • Irányítószám: 3395
  • GPS koordináta: N47.829 E20.332
  • Terület: 25.08 km2
    • Ebből belterület: 1.63 km2
    • Ebből külterület: 23.45 km2

Demjén címere

Demjén címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú tárcsapajzs, pólyával vágott, négy részre osztott.

A pajzsfő vörös színű mezejében lebegő, ezüstszínű szőlőfürt, alatta zöld színű domb (pincesor), melyben három aranyszínű keretben kék színű ajtók. Ezek a szimbólumok utalnak a településen élő emberek szőlészeti és borászati tevékenységére.

Pajzsközépen vízszintesen húzódó ezüstszínű pólya utal a településen keresztül folyó Laskó-patakra.

A pajzsláb jobb oldali, zöld színű mezejében csúcsával lefelé mutató, jobb haránt irányú aranyszínű lebegő ekevas. Az ekevas szimbolizálja a településen élő emberek őstermelői tevékenységét, s egyben a község 1772. évi pecsétjének is címeralakja.

A pajzsláb bal oldali zöld színű mezejében bal haránt irányú, kettő lebegő aranyszínű búzakalász, amely utal a területen élők által évszázadok óta termesztett, kenyerüket biztosító fő terményre. A búza a községi pecsét címeralakja is.

A pajzstalpból a pólya vonaláig felnyúló ég kék színű mezejében egymást keresztező lebegő, ezüstszínű csákány, amely utal a szőlőhegy aljában, a volt kőbányában folyó kövek kitermelésére.

A pajzsot vörös és kék színű takaró fogja körül.

A címer alatt a település neve olvasható.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben