Dabronc

2023. február 20.

Dabronc lakossága

Dabronc lakossága 343 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dabronc
  • Lakosság: 343 fő
  • Irányítószám: 8345
  • GPS koordináta: N47.0313 E17.1675
  • Terület: 20.28 km2
    • Ebből belterület: 0.69 km2
    • Ebből külterület: 19.59 km2

Dabronc címere

Dabronc címere

Címer eredete és jelentése

Dabronc község címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, kék mezejében alul vízszintes ezüst hullámpólya, felette Szűz Mária „Napbaöltözött Asszony” típusú ábrázolása; a hullámpólyán nyugvó arany földgömbön, melyre ezüstkígyó tekeredik, áll a kezét imára kulcsoló Szűzanya szembefordult alakja ezüsttel, fején aranykoronával, lába alatt ezüst holdsarlóval. Fejét tizenkét aranycsillagból álló glória övezi, háta mögött arany Nap sugárzik. A sisak szembefordult, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített heraldikai aranykoronával. A sisakkoronából két oldalt kihajló két arany búzakalász között egymáson haránt irányban keresztbe tett két ezüst kaszapenge, ezek előtt középütt arany apostoli kettőskereszt emelkedik. Takaródíszek mindkét oldalon kék és arany.

A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével a DABRONC felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A címerben a község védőszentje, Gyümölcsoltó Boldogasszony az egyházi ikonográfiai hagyományoknak megfelelően, a „Napbaöltözött Asszony” típusú ábrázolással szerepel. A lakosság vallására utal az apostoli kettőskereszt is. A mezőgazdasági tevékenységet a búzakalászok és kaszapengék jelképezik. Az ezüst hullámpólyával határolt kék pajzsláb a községet átszelő Marcal-folyót idézi.

A heraldikai fémek és színek szimbolikus jelentése:

fémek:

arany (Nap): értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség;

ezüst (Hold): bölcsesség, őszinteség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben