Belezna

2023. február 20.

Belezna lakossága

Belezna lakossága 656 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Belezna
  • Lakosság: 656 fő
  • Irányítószám: 8855
  • GPS koordináta: N46.3341 E16.9395
  • Terület: 30.93 km2
    • Ebből belterület: 1.65 km2
    • Ebből külterület: 29.28 km2

Belezna címere

Belezna címere

Címer eredete és jelentése

Az önkormányzat címere: álló, háromszögű pajzs, vörös mezejében behajló kék sátor, aljában zöld halommal. A zöld halom előtt vízszintes ezüst hullámpólya. A halmon a település temploma áll arannyal, a bejárati homlokzat felől ábrázolva.

A felső, jobb oldali vörös mezőben lebegő, szárán összefogott három arany búzakalász. A bal oldali vörös mezőben lebegő, leveles arany szőlőfürt.

A címerpajzsot két oldalról alul szárán összefogott egy-egy tölgyfaág övezi, arany makkterméssel a zöld ágakon.

A pajzs felett fecskefarok-végződésű, aranyszalagon feketével BELEZNA felirat, a településnév előtt és után három-három díszpont.

A település címere

Címerének (az előlapon bemutatásra került) középpontjában a község neogót stílusú temploma áll. A templom a közösség szellemi-lelki központja. Tornya világtengelyként köti össze az eget és a földet. A templom zöld dombon kapott helyet, ez a domb a település földrajzi adottságait jelképezi.

A címerben található búzakalászok és a szőlőfürt a lakosság hagyományos foglalkozására utalnak. A címer jellegzetessége a hármas szám többszöri előfordulása: 3 kalász, 3 tölgyfalevél, 3 halom, valamint a címerpajzs hármas beosztása: két vörös és egy kék mező. A három az egyik legfontosabb szakrális szám. A totalitást, az isteni rendet, a tökéletességet, a világ hármas osztottságát szimbolizálja.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben