Békésszentandrás

2023. február 20.

Békésszentandrás lakossága

Békésszentandrás lakossága 3404 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Békésszentandrás
  • Lakosság: 3404 fő
  • Irányítószám: 5561
  • GPS koordináta: N46.8734 E20.4791
  • Terület: 77.45 km2
    • Ebből belterület: 4.47 km2
    • Ebből külterület: 72.98 km2

Békésszentandrás címere

Békésszentandrás címere

Címer eredete és jelentése

Címere összetett. Az öregpajzs álló, csücskös talpú, ezüsttel és kékkel négyelt. Az első mező ezüstjét két zöld pólya tagolja, s a jobb oldalán az így kialakult valamennyi sávon átnyúlva zöld szegélyű ezüst András-kereszt helyezkedik el. A második mező kékjében arannyal fegyverzett, kétfarkú ezüstoroszlán balra fordul, balra néz, és lebegve balra lép, bal mancsában háromágú, nyitott, aranyleveles koronát emel. A harmadik mező a másodikat ismétli. A negyedik mező ezüstjét ismét két zöld ezüstpólya osztja, s valamennyi sávon csúcsával jobbra mutató, pólya szélességű ezüst nyílhegy (a vízügyi duzzasztóművek egyezményes jele) látható.

A csücskös talpú boglárpajzs ezüstmezejében jobbra forduló és néző fekete holló, csőrében aranygyűrűvel lebegve áll.

A pajzs felett (bár nem érintőlegesen) aranyszalagokból bontakozó erősen stilizált ötágú (három tölgylevél között két makk), nyitott, aranyleveles korona lebeg.

A pajzs alatt dúsan burjánzó arany szalagszövedéken egy-egy arannyal fegyverzett aranyoroszlán ágaskodik heroldalakként.

A szalag alatt maiusculával (nagybetűkkel) a „Békésszentandrás” felirat olvasható.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben