Érsekhalma

2023. február 20.

Érsekhalma lakossága

Érsekhalma lakossága 537 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Érsekhalma
  • Lakosság: 537 fő
  • Irányítószám: 6348
  • GPS koordináta: N46.348 E19.125
  • Terület: 27.56 km2
    • Ebből belterület: 1.38 km2
    • Ebből külterület: 26.18 km2

Érsekhalma címere

Érsekhalma címere

Címer eredete és jelentése

A címer: az élet folyamatosságát jelképező, facsemetét ültető embert ábrázoló, alsó szélein lekerekített, középen csúcsban végződő pajzs. A címerképen belül, háttérben az ég középkék színű, alul zöld mező fekete kontúrokkal, a térdelő férfi alakja fehér színű fekete kontúrokkal. Az ember kezében lévő facsemete aranysárga színű fekete kontúrokkal.

A pajzs mérete 3:4. A címerpajzs felett és mögött törtpiros színű palást van, fekete kontúrokkal, melyek behajló szélei kék színűek. A címerpajzs felett középen törtpiros felületen a fekete színű érseki kalap van aranyszínű kontúrokkal, két oldalt lelógó aranyszínű zsinórfüggőkkel.

A címerpajzs alatt középen évszám: 1986, alatta piros színű, fekete kontúros, ívelt felirat: ÉRSEKHALMA.

A címer jellemzi a település jellegét, múltját és jelenét. Az érseki motívum (palást és kalap) az érseki alapítást és tulajdont, annak hagyományait őrzi. A település nevének „halom” része is megjelenik a címerképben, mely egyrészt a környék jellegére utal, másrészt jelzi, hogy a bronzkorig visszamenőleg vannak települési nyomok, temetkezési helyek és ezekre utaló halmok.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben