Bakonyjákó

2023. február 20.

Bakonyjákó lakossága

Bakonyjákó lakossága 699 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Bakonyjákó
  • Lakosság: 699 fő
  • Irányítószám: 8581
  • GPS koordináta: N47.2247 E17.6003
  • Terület: 47.18 km2
    • Ebből belterület: 1.44 km2
    • Ebből külterület: 45.74 km2

Bakonyjákó címere

Bakonyjákó címere

Címer eredete és jelentése

Csücskös talpú, arannyal szegett, egyszer vágott és egyszer hasított a címerpajzs. A pajzsfő jobb oldalán kék háttér előtt arany Anjou-liliom, bal oldalán a vörös mezőt balról jobbra haránt húzott, hullámzó ezüstpólya osztja ketté, felső felében arany kettőskereszt, alsó felében természetes színű malomkerék látható. A pajzstalp jobb alsó mezejében vörös háttér előtt három zöld halmon három különböző koronájú, természetes színű fa emelkedik. A negyedik pajzsmezőben összekötött arany búzakéve lebeg kék háttér előtt.

Az Anjou-liliom a XIV. századra utal: részben azért, mert Jákótelke korábban királyi birtoktest volt, részben, pedig azért, mert a települést birtokló Himfyek családja s ezzel együtt Jákó is az Anjou-királyok alatt emelkedett fel, vált jelentős lakott hellyé.

Az összekötött búzakéve a múlt megélhetési lehetőségeit szimbolizálja. A nehéz körülmények között végzett munkát, az itt élők szorgalmát, kitartását, földhöz való ragaszkodását jelképezi.

A település nevében a tájra utaló „Bakony” előtag 1908 óta szerepel. A táj, tehát maga a Bakony – amely hosszú évszázadokon át a nép számára a munkát, a megélhetést és a lakóházat biztosította – stilizált formában bekerült a címerképbe: a fák és a halmok természetes színekkel utalnak a valódi természetre. A méretükben és koronájukban egymástól eltérő fafajták átvitt értelemben az itt élő lakosság összetételét (magyar, sváb stb.), az együttélésre való hajlamot is szimbolizálják.

Az arany kettőskereszt egyértelműen a magyarságra és a kereszténységre utal, mely a község történetének hajnalától a XVIII. századi újratelepítésen keresztül alakította az itt lakók életét.

A hullámzó ezüstcsík Bakonyjákó földrajzára, a bakonyi patakokra utal. Ugyancsak ide kapcsolódik a stilizált malomkerék, amely arra utal, hogy a település közelében korábban hat vízimalom is működött.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben