Ökológiai egyensúly megteremtése 2040-ig – A PayPal aktív tevékenységei a környezeti lábnyomának csökkentésére

2024. április 16.

paypal

A PayPal használata jelentősen megnőtt az utóbbi időben Magyarországon. Ennek számos oka közül a legfontosabb az, hogy a fizetési rendszert egyre több helyen használhatjuk. 

A digitális tárcával tulajdonképpen gyors tranzakciókat végezhetünk, ráadásul az egyik legbiztonságosabb jelenleg a piacon, ráadásul a PayPal pénz fogadás befizetésére is használható. De vajon mit tesz a Paypal azért, hogy a globális szolgáltató jelenléte ne legyen káros hatással a környezetünkre?

Érdekes tény a PayPal-ról: A PayPal eredetileg egy személyes digitális asszisztensnek készült, amellyel olyan egyszerűen lehet átutalni a pénzt, mintha csak egy e-mailt küldenénk, az ötlet azonban a ma ismert online fizetési rendszerré fejlődött.

Hol használhatjuk a PayPal szolgáltatásait?

A PayPal-t ma már szinte mindenre használhatjuk, ezért nagyon fontos megérteni, hogy végül is hogy működik a PayPal. A felhasználók regisztrálhatnak egy fiókot a hivatalos oldalon, ezután pedig a fiók összeköthető a bankszámlával vagy a bankkártyával, így elektronikus úton küldhetnek vagy fogadhatnak pénzt.

A digitális pénztárca elsősorban online és manuális fizetésekre használható, de ez nem zárja ki, hogy akár a kaszinózás során is segítségünkre legyen.A legtöbb szerencsejáték-szolgáltató elfogadja a digitális átutalásokat, ehhez azonban nagyon fontos a PayPal-on keresztül történő fizetést lehetővé tevő oldalak áttekintése. A kaszinókban általában gyors és díjmentes a PayPal fizetés, azonban a fizetési limitek például attól függően változhatnak, hogy mely szolgáltatót választod.

Amellett, hogy a szolgáltatónak meg kell felelnie a globális közönség igényeinek (pl. egyszerűsített fizetési folyamatokkal), a PayPal fenntarthatóság iránti tudatos tevékenységét is fontos kiemelni. Szakértők szerint a digitális megoldások sokkal környezetbarátabbak, tekintve, hogy a bankok által kibocsátott számlák fenntartása papírt igényel, a gyártással járó alapanyagok pedig szennyezik a környezetet. Az e-pénztárcával történő fizetések teljes mértékben technológián alapulnak, ezért környezettudatosabbak.

Peter Thiel, a PayPal alapítója az alábbiakat nyilatkozta a New statesman nevű újságnak:

“A virtuális világ a technológia azon része, amely a legtöbbet fejlődött. Folyton arra gondolok, hogy ezeken a területeken sokkal többet is tehetnénk.”

A környezetvédelem és a PayPal céljai a fenntarthatósággal

Ahhoz, hogy megértsük a PayPal elkötelezettségét a környezetvédelem felé, fontos tisztában lenni a környezeti lábnyom jelentésével. Az ökológiai lábnyom tulajdonképpen az emberi tevékenységeknek a környezetre gyakorolt hatását foglalja magában. Ide érthetjük a szén-dioxid-kibocsátást, a vízhasználatot, a hulladéktermelést és még sok mást is. A PayPal elsősorban az adatközpontok fenntartásával és az üzleti tevékenységeivel járul hozzá ehhez a lábnyomhoz, ezért elengedhetetlen a környezetvédelmi tevékenységek bevezetése.

paypal

A digitális fizetési eszközök körül mindig jelen voltak a fenntarthatósággal kapcsolatos viták. Sok más digitális pénztárcához hasonlóan azonban a PayPal 2040-re olyan célokat tűzött ki, amellyel jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását. Ez magában foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentését, illetve a megújuló energiaforrásokba való befektetéseket is. Emellett a PayPal aktívan finanszírozza azokat a nonprofit szervezeteket és globális megmozdulásokat, amelyek hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

4 módszer, amivel a PayPal csökkenti az ökológiai lábnyomát

  • Megújuló energiaforrás

PayPal egyik elsődleges stratégiája a környezeti hatás csökkentésére a megújuló energiaforrások használata. A vállalat bevezette, hogy 2040-ig 100%-ban megújuló energiával fogja ellátni az adatközpontjait. Ez magában foglalja a nap- és szélenergiát, valamint más fenntartható energia projektekbe történő globális beruházásokat.

  • Energiahatékonyság

A megújuló energiaforrások beszerzése mellett a PayPal az energiahatékonysági kezdeményezéseket is előtérbe helyezi. Nyomon követik például az energiafelhasználásukat, statisztikákat vezetnek a fogyasztásról, és fejlett technológiákat használnak a szolgáltatásuk optimalizálására. Emellett korszerűsítik az infrastruktúrát is, amely nem csak energiahatékony, de a költségmegtakarítást is segíti.

  • Fenntartható innováció

A PayPal aktívan kutatja az ökológiai lábnyom csökkentését elősegítő innovatív megoldásokat, így aktívan fektetnek be ezekbe, például az átlátható ellátási láncokat és szórakoztatóipari szolgáltatókat (például kaszinók) biztosító kriptovalutákba, a zöld finanszírozást elősegítő fintech cégekbe, valamint a fenntartható digitális eszközökbe.

  • Felelősségteljes hozzáállás

A felelősségteljes hozzáállás nem csak a biztonságra vonatkozik. Míg a szerencsejáték-platformokat az SZTFH irányítja Magyarországon, addig a fizetési rendszerek ellenőrzéséért a Magyar Nemzeti Bank a felelős. A PayPal-t tehát itthon is szigorúan ellenőrzik, de maga a cég is számos rendszerszintű változást igyekszik elérni a megbízhatóságot illetően, például aktívan együttműködik az iparági társaival, hogy átláthatóbb üzemeltetést érjenek el a piacon.

Következtetés

Összességében tehát nem csak szerencsejátékosként, hanem magánszemélyként is megéri a PayPal magyar verzióját használni, hiszen aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy minőségi digitális szolgáltatóként környezettudatosan működjenek.

Sir David Attenborough azt nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy miért kiemelkedően fontos a környezetünk védelme: “Minden falat ételt, minden lélegzetvételt a természetnek köszönhetünk. Függünk tőle.”

Ajánló