Lóverseny nélkül nincs sportfogadás, elmagyarázzuk miért

2024. április 15.

lóverseny

A lóversenyek a legősibb szervezett sportágak közé tartoznak, már az olimpiai játékok előtt is léteztek különféle, lovakkal kapcsolatos versenyek és megmérettetések. A lovasnépek több fajta, lóháton történő játékot használtak a háborúra való felkészülésre, de valójában minden lovas sport valamilyen formában a csatára történő előkészületből eredt. Az ókori görögök és rómaiak például harci szekereken versenyeztek, míg a középkori lovagok páncélba öltözve küzdöttek egymás ellen.

Ezek a megmérettetések pedig később átalakultak szervezett sportágakká, amelyeket ma ismerünk, mint a póló vagy a lóverseny. Az igazi áttörést pedig a fogadások hozták – ma már a lóverseny és a fogadás két elválaszthatatlan eleme ugyanannak az élménynek.

Ebben a cikkben vendégszakértőnk Kollár Aladár segítségével feltárjuk, hogy hogyan is vált a lóverseny a modern fogadások katalizátorává és milyen módon befolyásolja továbbra is a sportfogadás világát.

A modern lóversenyek hazája Anglia

A XVII. században, III. Károly király uralkodása alatt, alakultak ki azok a szabályok Angliában, amelyek megalapozták a mai lóversenyek működését. Akkor kezdtek el először díjakat osztani a nyerteseknek. Ami a fogadásokat illeti, itt egy kissé homályos a kép, ugyanis sok szakértő úgy véli, hogy az 1700-as évek voltak azok, amikor ez a jelenség felbukkant, de ezt nem támasztja alá semmilyen hivatalos dokumentum.

A logika ebben a feltételezésben abban rejlik, hogy addigra már kialakult többé-kevésbé a modern változata a sportnak és feltételezhető, hogy egyesek elkezdtek fogadásokat kötni a végkimenetelre. A hivatalos kezdete a lóversenyfogadásoknak az 1800-as évekre tehető, ahol már szervezett módon kezdetek el bukmékerek dolgozni.

A sportág ebben a periódusban óriási népszerűségnek kezdett el örvendeni, ahol nem csak az arisztokrata osztály, amely hagyományosan kötődött a sportághoz, de még az alsóbb rétegek, sőt még a munkásosztály is, csatlakoztak a lóversenyekért rajongók táborához. Kétségkívül, a fogadási lehetőségek nagyon nagy szerepet játszottak ebben, továbbá az is, hogy nem nagyon létezett más szórakozási lehetőség, főleg nem a nézősportok terén, amelyek szinte nem is nagyon léteztek még abban a periódusban.

Kisebb hanyatlás

A modern csapatsportok feltalálásával, mint a futball, rögbi és a krikett, Angliában a lóversenyekért való rajongás hanyatlani kezdett. Ami megtudta menteni a sportot, az a szerencsejáték volt. Ugyanis, a többi sportágra nem lehetett az elején még fogadni és igazából nem is nagyon volt erre igény. 

Ez pedig arra fogható, hogy a lóverseny sokkal gyorsabb kimenetelű és kevesebb emberi ráhatás létezik, ami befolyásolhatná a végeredményt – más szóval, van egy véletlenszerűbbnek tűnő mivolta. Egy állat futása egy pálya körül, egyértelműbb és egyszerűbb, mint amikor 11 játékos mérkőzik meg egymással 90 perc során, vagy, mint az a krikett eseteben szokott történni, akár napokig húzódik el egy meccs.

A híres amerikai sportíró Roger Kahn mondta talán a legjobban: “A lóverseny az egy élő rulett”.

A lóversenyt irányító személyek és szervezetek rájöttek, hogy a szerencsejátékot okosan kell felhasználni, hogy hosszú távon is nyeregben tudjanak maradni. A fogadások bevételének egy részét elkezdték visszaforgatni a sportágba, ezáltal hosszú távon is élvezhető élményt biztosítva a rajongók számára. Ma ez már banálisan hangzik, de 100 évvel ezelőtt, más volt a sport világa és elmondhatjuk, hogy ez a fajta hosszútávú és vállalkozói hozzáállás példát tudott mutatni sok más sportágnak a későbbiekben.

lovak

Innováció

Mivel a fogadások a lóversenyek egy alapvető részévé váltak, egyre több erőfeszítést fordítottak a bukmékerek és a sport vezetői arra, hogy minél kényelmesebben és felhasználóbarát módon tudjanak az emberek fogadásokat kötni a versenyekre. Angliában, a bukmékerek a helyi pubokat járták és újabbnál újabb kombinatív lehetőségeket ajánlottak a fogadnivágyoknak, akiknek ki se kellet mozdulniuk kedvenc törzshelyükről és szinte egész nap lóverseny tippekkel tölthették el a szabadidejüket.

Ez a fajta innovatív megközelítés megalapozta a sportfogadások legalizált világát a későbbiekben, amikor ez a tevékenység áttevődött a többi sportra is. Tehát, elmondható, hogy az innovációs kényszer ami létezett a lóversenyek világában, erősen befolyásolta a sportfogadások helyzetét általában.

Fényűzés és pompa

A lóversenyek a kezdetektől fogva az arisztokrácia és a királyi családok szenvedélye volt. Mára már demokratizálódott valamelyest a helyzet, megint csak a fogadások révén, de továbbra is a gazdagok sportjának számít. Több nevezetes futam létezik világszerte, amelyek a világ gazdasági, kulturális elitjének és királyi családoknak a gyülekező eseményei.

  • Kentucky Derby

Pálya: Churchill Downs  

Helység: Louisville, Kentucky, USA

Dátum: május első szombatja

  • Royal Ascot

Pálya: Ascot Racecourse 

Helység: Ascot, Anglia

Dátum: június második fele

  • The Breeders’ Cup Classic

Pálya: különböző pályákon az USA-ban 

Helység: USA

Dátum: késő október vagy november eleje 

  • The Prix de l’Arc de Triomphe

Pálya: Longchamp 

Helység: Párizs, Franciaország

Dátum: szeptember, október

  • ​​The Melbourne Cup

Pálya: Flemington Racecourse 

Helység: Melbourne, Ausztrália

Dátum: november

  • The Dubai World Cup

Pálya: Meydan Racecourse 

Helység: Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Dátum: március utolsó szombatja

  • The Everest

Pálya: Royal Randwick Racecourse 

Helység: Sydney, Ausztrália

Dátum: október

  • The Epsom Derby

Pálya: Epsom Downs Racecourse 

Helység: Surrey, Anglia

Dátum: június első szombatja

A lóversenyek iránt nemcsak a társadalom elitje rajong, hanem még olyan sportolók is mint az NBA játékos Nikola Jokic: “Szeretem a lóversenyeket, de nem vagyok All-Star a lóversenyzésben. Én All-Star rajongó vagyok a lóversenyzésben.”

ló

Lóversenyfogadás

Az előbb felvázolt okok miatt, már régóta a lóversenyfogadás a legszofisztikáltabb fogadási stratégiák forrása. Igaz, a lóverseny tippek és fogadás ötletek sok esetben nem csak stratégiákon múlnak, hanem a piac volatilitásától is függenek. Nem számít furcsa dolognak, hogy egy bizonyos lónak az oddsai 30-40%-ot változzanak egy futam előtt. 

A csapatsportoknál ez egyszerűen elképzelhetetlen. Ebből kifolyólag nagyon fontos szakértőkre támaszkodni, ahol hasznos lóverseny tippeken kívül, fogadás ötletek, fogadási stratégiák és bukmékerek összehasonlításairól olvashatunk. A Mighty Tips, az pont egy ilyen forrás, ahol a magyar nyelvű stáb ingyenes útmutatások tömkelegét biztosítja a tudnivágyók számára. Természetesen a MightyTips a lóverseny fogadási márkákról is nyújt ingyenes útmutatásokat.  

Összegzés

A lóverseny az egyik legősibb sportág a földön és ezzel párhuzamosan a hozzá kapcsolódó szerencsejátékok is ugyanilyen nagy múltra tekintenek vissza. Ami az elején egy királyi, illetve nemesi sportágnak számított, a csapatsportágak konkurenciája miatt kénytelen volt demokratizálnia magát, legfőképp a fogadások terén.

Ez a kényszer pedig nagyban járult ahhoz hozzá, hogy a mai sportfogadási piac abban a formában működik mint amit ma tapasztalunk. Zárszókent, elmondható, hogy a lóverseny-fogadási piac, a sportfogadási üzlet katalizátora volt, marad és lesz a jövőben is.

Ajánló