Megújuló energiaforrások 2024-ben: Fajtái, előnyei és hátrányai

2023. május 31.

megújuló és nem megújuló energiaforrások

A Föld — az egyetlen bolygó, amin élni tudunk — veszélyben van.

Mindez a bolygónk évszázados elhanyagolása és semmibe vétele miatt van.

A nem megújuló erőforrások felhasználása soha nem látott mértékű környezetromláshoz vezetett, és az éghajlatváltozás hatásai napról napra egyre nyilvánvalóbbá válnak.

Szerencsére mint mindenre, erre is van megoldás: világszerte egyre nagyobb a megújuló energiaforrások szerepe, amely reményt ad bolygónk jövőjére nézve.

A nap- és szélenergiától kezdve a geotermikus energián át a vízenergiáig az alternatív energiaforrások fenntartható megoldást kínálnak az előttünk álló kihívásokra, és fontos lépést jelentenek egy szebb, tisztább jövő felé.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy:

 • miért fontosak a megújuló energiaforrások?
 • melyek a megújuló energiahordozók legnagyobb előnyei?
 • milyen hátrányai vannak a nem megújuló energiaforrásokkal szemben?
 • melyek a megújuló energiaforrások fajtái?
 • milyen lehetőségek vannak a környezetbarát energiaforrásokban a világ átalakításához?

Minden a környezetbarát energiaforrásokról — egyetlen helyen!

A nem megújuló és a megújuló energiaforrások fajtái

megújuló energiaforrások fajtái

Az energiaforrásokat két csoportba sorolhatjuk:

 1. Megújuló energiaforrások
 2. Nem megújuló energiaforrások

A nem megújuló energiaforrások azok, amelyek emberi léptékben mérve nem képesek megújulni, hiszen évmilliók során jönnek létre.

Ezek közé tartoznak:

 • Kőszén
 • Kőolaj
 • Földgáz
 • Propán és más gázok
 • Kátrányhomok és olajpala

Bár ezek az energiaforrások sok éven át táplálták társadalmunkat, kitermelésük és felhasználásuk negatív környezeti hatásokkal jár, beleértve a levegő- és vízszennyezést, az élőhelyek pusztulását és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emiatt sürgősen át kell térni a megújuló energiaforrásokra, amelyek segíthetnek enyhíteni ezeket a hatásokat, és fenntartható utat kínálnak a jövőre nézve.

A megújuló energiák közé az alábbiak tartoznak:

 • Szélenergia
 • Napenergia
 • Vízenergia
 • Biomassza
 • Geotermikus energia
 • Egyéb, a környezetet nem szennyező energiaforrások

#1 Szélenergia

megújuló energiaforrások

A szélenergia olyan megújuló energia, amely a szél erejét hasznosítja villamosenergia-termelésre. A szélturbinák a szél mozgási energiáját elektromos energiává alakítják, amely otthonok, vállalkozások, sőt egész városok energiaellátására is használható.

A szélturbinák általában három lapátból állnak, amelyek egy tengelyhez csatlakozó rotorhoz vannak rögzítve. Amikor a szél fúj, a lapátok forognak, ez pedig a rotor és a tengely forgását okozza. Ez a forgómozgás egy generátor meghajtására szolgál, amely a mechanikai energiát elektromos energiává alakítja.

A szélenergia tiszta és fenntartható energiaforrás, mivel nem termel üvegházhatású gázt vagy más szennyező anyagot. Emellett alacsony a ökológiai lábnyoma is, mivel a szélturbinákat olyan földterületekre is telepíteni lehet, amelyek más célokra, például a mezőgazdaságra nem alkalmasak. Emellett a szélenergia egyre inkább versenyképes a hagyományos fosszilis tüzelőanyag-forrásokkal szemben, ami vonzóvá teszi az energiatermelésben.

Bár a szélenergiával kapcsolatban vannak bizonyos kihívások, mint például az időszakosság és a változékonyság, a technológiai fejlődés és az energiatároló rendszerek fejlesztése segít megoldani ezeket a problémákat. Ennek eredményeképpen a szélenergia egyre fontosabb szerepet fog játszani a fenntarthatóbb és alacsonyabb vagy zéró szén-dioxid-kibocsátású energiaellátásra történő átmenetben.

#2 Napenergia

környezetbarát energiaforrás

A napenergia egy megújuló energia, amely a Napból származik — annak felhasználása pedig áramtermelés által lehetséges. A napelemeket arra használják, hogy a napfény energiáját elektromos energiává alakítsák, amely otthonok, vállalkozások és egyéb alkalmazások energiaellátására használható.

A napelemek fotovoltaikus (PV) cellákból állnak, amelyek olyan anyagokból készülnek, mint a szilícium. Amikor a napfény a PV-cellákra esik, az elektronok áramlását idézi elő, ami elektromos áramot hoz létre. Több napelem panelt is össze lehet kötni, hogy napelemes tömböt alkossanak, amely elegendő villamos energiát tud termelni egy egész közösség szükségleteinek kielégítésére.

A napenergia egyik legnagyobb előnye a bőség és a hozzáférhetőség. A nap bőséges energiaforrás, amely szinte mindenki számára elérhető, függetlenül a lakóhelyétől. Emellett a napenergia nem termel üvegházhatású gázkibocsátást vagy szennyezést, így tiszta és fenntartható energiaforrás.

Bár a napenergia ára sokáig magasabb volt, mint a hagyományos fosszilis energiaforrásoké, az utóbbi években folyamatosan csökkent. Ez, valamint a napenergia fejlesztését támogató ösztönzők (pl.: pályázatok) hozzájárultak e technológia széles körű elterjedéséhez.

A szélenergiához hasonlóan a napenergia is szembesül néhány kihívással, például az időszakossággal és a változékonysággal. Az energiatároló rendszerek és más technológiák kifejlesztése azonban folyamatban van e problémák megoldására és annak biztosítására, hogy a napenergia megbízhatóan integrálható legyen a hálózatba.

Összességében a napenergia óriási lehetőségeket rejt magában, hogy fenntartható és környezetbarát módon járuljon hozzá energiaszükségleteink kielégítéséhez. A kutatás és fejlesztés folytatásával valószínűleg egyre fontosabb szerepet fog játszani az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia jövőjére való áttérésben.

#3 Vízenergia

milyen ásványi energiaforrásokat ismersz

A hidroenergia, más néven vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amely az áramló víz erejét használja fel villamosenergia-termelésre. A vízerőművek turbinák segítségével alakítják át a lezúduló víz mozgási energiáját elektromos energiává, amely otthonok, vállalkozások és egyéb alkalmazások energiaellátására használható.

A vízerőműveknek két fő típusa van:

 1. a duzzasztásos
 2. és az elterelő vízerőművek.

A duzzasztásos erőművek egy gát segítségével víztározót hoznak létre, amelyet aztán a turbinák meghajtására használnak. Az elterelő erőművek viszont a folyóból származó vizet csatornán vagy csövön keresztül vezetik a turbinák meghajtására.

A vízenergia tiszta és fenntartható energiaforrás, mivel nem termel üvegházhatású gázokat vagy egyéb szennyező anyagokat. Emellett rendkívül hatékony is, egyes esetekben akár 90%-os átalakítási arányt is elérhet.

A vízenergia egyik legnagyobb előnye éppen ezért a megbízhatósága. A szél- és napenergiával ellentétben, amelyek időszakosan és változóan működnek, a vízenergiát folyamatosan és megbízhatóan lehet termelni, amíg van megbízható folyóvízforrás.

Bár a vízenergiával kapcsolatban vannak kihívások, mint például a gátak környezeti hatása és a helyi közösségek kitelepítése, a vízenergia fenntarthatóságának és társadalmi hatásának javítására is vannak lehetőségek. Például az olyan újabb technológiák, mint az alacsony hatású vízenergia és a folyóvízi rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy minimalizálják a vízenergia-termelés környezeti és társadalmi hatásait.

Összességében a vízenergia fontos szerepet játszhat energiaszükségleteink fenntartható és környezetbarát módon történő kielégítésében, különösen a bőséges folyóvízforrásokkal rendelkező régiókban.

#4 Biomassza

megújuló energiahordozók

A biomassza olyan megújuló energiaforrás, amely szerves anyagokat, például fát, mezőgazdasági hulladékot vagy akár lakossági szilárd hulladékot használ fel energiatermelésre. A biomassza különböző energiaformákká alakítható, ideértve például a villamos energiát, a hőt és a közlekedéshez használt üzemanyagot.

A biomasszából történő energiatermelésnek számos különböző módszere létezik. Az egyik leggyakoribb módszer az égetés, amelynek során a szerves anyagot elégetik, hogy hőt termeljenek, amely aztán gőz előállítására használható egy turbina meghajtására és villamos energia előállítására. Egy másik módszer az elgázosítás, amelynek során a szerves anyagot oxigén és gőz jelenlétében hevítik, hogy gázt állítsanak elő, amelyet hőtermelés céljából elégetnek, vagy közlekedési üzemanyagként használnak fel.

A biomassza környezetbarát energiaforrásként számos előnnyel rendelkezik. Először is, megújuló erőforrás, amely gyorsan és fenntarthatóan pótolható. Másodszor, mivel szén-dioxid semleges energiaforrás, hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségnek a csökkentéséhez. Harmadszor, gazdasági lehetőségeket biztosíthat a vidéki közösségek számára a helyi biomasszaforrások energiatermelésre való felhasználásával.

A biomassza felhasználása azonban kihívásokkal is jár. Például a biomassza begyűjtése és szállítása költséges és logisztikai kihívást jelenthet. Emellett a biomassza egyes formái, mint például a fapellet, kiterjedt feldolgozást igényelhetnek, mielőtt energiaforrásként felhasználhatók lennének.

Összességében a biomassza fontos szerepet játszhat a fenntarthatóbb és alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaellátásba való átmenetben. Fontos azonban, hogy gondosan mérlegeljük a biomassza előállításának és felhasználásának környezeti és társadalmi hatásait, és megvizsgáljuk, hogyan lehet maximalizálni az előnyeit, miközben minimalizáljuk a hátrányait.

#5 Geotermikus energia

miért fontosak a megújuló energiaforrások

A geotermikus energia olyan megújuló energiaforrás, amely a Föld belsejének hőjét hasznosítja villamos energia és hő előállítására. Ehhez a földkéregbe fúró kutakat kell fúrni, és a geotermikus tározókban természetes módon keletkező forró vizet vagy gőzt kell kinyerni. A gőzt ezután turbinák meghajtására és villamosenergia-termelésre használják.

A geotermikus energiának mint energiaforrásnak számos előnye van. Először is, ez egy megújuló erőforrás, amely — a nap- és szélenergiával ellentétben, amelyek időszakos jellegűek — éjjel-nappal rendelkezésre áll. Másodszor, nem termel üvegházhatású gázkibocsátást vagy szennyezést, így tiszta és fenntartható energiaforrás. Harmadszor, megbízható és megfizethető fűtési és hűtési megoldásokat kínál az épületek és otthonok számára.

A geotermikus energia három fő típusra osztható:

 • magas hőmérsékletű
 • közepes hőmérsékletű
 • alacsony hőmérsékletű

A magas hőmérsékletű geotermikus erőforrások jellemzően olyan területeken találhatók, ahol nagyfokú vulkanikus aktivitás tapasztalható, például Izlandon és a Csendes-óceáni tűzgyűrűben. A közepes hőmérsékletű geotermikus erőforrások olyan területeken találhatók, ahol a földkéreg viszonylag vékony, például Európa és az Egyesült Államok nyugati részein. Az alacsony hőmérsékletű geotermikus erőforrások olyan területeken találhatók, ahol a földkéreg vastagabb, mint például az Egyesült Államok és Kanada keleti részén.

A geotermikus energiaforrásokban rejlő lehetőségek ellenére a geotermikus energiával kapcsolatban vannak kihívások, például a fúrásának és feltárásának magas kezdeti költségei, valamint a geotermikus tározók idővel történő kimerülésének lehetősége. A folyamatos kutatás és fejlesztés mellett azonban a geotermikus energia fontos szerepet játszhat a fenntarthatóbb és alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaellátás felé való átmenetben.

A megújuló energiaforrások előnyei

megújuló energiaforrások előnyei

Csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás: Az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap-, szél-, víz-, biomassza- és geotermikus energia, alig vagy egyáltalán nem termelnek üvegházhatású gázokat, ami segíthet az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklésében.

Javuló levegő- és vízminőség: A fosszilis tüzelőanyagok elégetése káros légszennyező anyagokat termel, és hozzájárul a vízszennyezéshez, míg a megújuló energiaforrások alig vagy egyáltalán nem szennyezik a levegőt és a vizet.

Energiabiztonság és függetlenség: A megújuló energiaforrások hozzájárulhatnak az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez, elősegítve ezzel az energiabiztonságot és az energiafüggetlenséget.

Költségmegtakarítás: Idővel a megújuló energia olcsóbb lehet, mint a fosszilis tüzelőanyagok, mivel nem igényel folyamatos kitermelést, szállítást és feldolgozást.

Munkahelyteremtés és gazdasági fejlődés: A megújulóenergia-ipar lehetőséget biztosíthat a munkahelyteremtésre és a gazdasági fejlődésre, különösen a vidéki területeken.

Fenntartható fejlődés: A megújuló energiaforrások elősegítik a fenntartható fejlődést azáltal, hogy a véges erőforrások kimerítése és a környezet károsítása nélkül fedezik energiaszükségletünket.

Összességében a megújuló energiában bizony benne rejlik a lehetőség, hogy megoldja korunk néhány legsürgetőbb kihívását, az éghajlatváltozás mérséklésétől a fenntartható fejlődés és a gazdasági növekedés előmozdításáig.

A környezetbarát energiaforrások hátrányai

megújuló energiaforrások hátrányai

Időszakosság: Ez azt jelenti, hogy csak akkor termelnek energiát, amikor fúj a szél vagy süt a nap. Ez megnehezítheti az energiaellátás és a kereslet összehangolását, különösen a nagy energiafogyasztás idején.

Energiatárolás: Az időszakosság problémájának megoldására energiatároló rendszerekre, például akkumulátorokra van szükség, amelyek az alacsony kereslet idején termelt többletenergiát tárolják, hogy azt a magas kereslet idején felhasználhassák. Az energiatárolási technológiák azonban még mindig drágák és nem állnak széles körben rendelkezésre.

Előzetes költségek: A megújuló energiaforrásokat gyűjtő elemek, például napelemek vagy szélturbinák telepítésének kezdeti költségei magasak lehetnek, ami egyes magánszemélyeket vagy vállalkozásokat visszatarthat a megújuló energiába való befektetéstől.

Földhasználat: Az olyan megújuló energiarendszerek, mint a szélturbinák és a napelemek nagy mennyiségű földterületet igényelhetnek, ami kihívást jelenthet a sűrűn lakott területeken.

Környezeti hatások: Míg a megújuló energiaforrások működésük során nem vagy alig szennyezik a levegőt vagy a vizet, a megújuló energiaforrások előállítása és ártalmatlanítása környezeti hatásokkal járhat.

Megbízhatóság és hálózati integráció: A megújuló energiaforrásoknak a meglévő energiahálózatba való integrálása kihívást jelenthet, mivel a megbízható energiaellátás biztosításához összetett technológiai és infrastrukturális változtatásokra van szükség.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Milyen ásványi energiaforrásokat ismersz?

Szén, uránium, fémek — bármi, aminek a felhasználásával (pl.: elégetésével) energiát nyerhetünk.

Miket sorolunk a megújuló energiaforrások fajtái közé?

Az ásványi energiaforrások olyan természeti erőforrások, amelyekből energiát lehet előállítani, például az égetésükkel. Az ásványi energiaforrások közé tartoznak: szén, uránium vagy a fémek.

Melyek a megújuló energiaforrások előnyei?

Csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás, javuló levegő- és vízminőség, energiabiztonság és függetlenség, költségmegtakarítás, munkahelyteremtés és gazdasági fejlődés, fenntartható fejlődés.

Miért fontosak a megújuló energiaforrások?

Mert segítenek elhagyni a környezetet szennyező fosszilis erőforrásokat.

A lényeg

A környezetbarát energiaforrások jelentik a jövőt — ez kétségtelen.

Azonban az még idő, míg teljesen elhagyjuk a fosszilis erőforrásokat, és csak reméljetjük, hogy nem lesz túl késő.

Amennyiben még több ilyen és ehhez hasonló cikket szeretnél olvasni, látogasd meg az Ecoterrát.

Ajánló