A legjobb 23 gyorsan növő fa — árnyékos szépség (teljes lista)

2023. június 02.

gyorsan növő kerti fák

Mi a célod?

  • Árnyékot szeretnél?
  • Természetesebbé tennéd kertedet?
  • Állatokat csalogatnál az otthonodba?

Jó hírünk van: mindre ugyanaz a megoldás!

Gyorsan növő fák!

Egy gyorsan növő fa évente akár több métert is növekedhet.

De vajon melyek a legszebb, legterebélyesebb, leggyorsabban növő fa fajták — és miért érdemes ilyet ültetni?

A gyorsan növő fák előnyei

Gyors eredmények: A gyorsan növő fák évente több métert is nőhetnek, ami azt jelenti, hogy hamarabb élvezheted az előnyeiket. Ha gyors megoldást keresel az árnyékolásra , a magánéleti privát szféra megteremtésére, vagy ingatlanod és kerted szépítésére, a gyorsan növő díszfák és kerti fák kiváló választásnak bizonyulnak.

Gazdasági előnyök: A gyorsan növő fák értékes alapanyagot jelenthetnek. A lassabban növő fákhoz képest rövidebb idő alatt kitermelhetőek fűrészáru vagy papíripari termékek előállítására.

Erózióvédelem: A fák alapvető fontosságúak az erózió megfékezésében és a talaj minőségének stabilizálásában. A gyorsan növő fák segíthetnek a talajerózió megelőzésében azáltal, hogy gyorsan meggyökeresednek és ezáltal rögzítik a talajt.

Környezeti előnyök: A fák létfontosságúak a környezet számára, tehát környezetvédelmi szempontból, hiszen jelentős hatással lehetnek a légkör szén-dioxid-szintjének csökkentésére. A fotoszintézis révén elnyelik a szén-dioxidot, és oxigént bocsátanak ki, ami hozzájárul a levegő minőségének javításához.

Vadon élő állatok élőhelye: A fák élőhelyet biztosítanak a madarak és más vadon élő állatok számára. A lombot adó gyorsan növő örökzöld fák menedéket és táplálékot biztosíthatnak az állatok számára, miközben hozzájárulnak az ökoszisztéma általános egészségéhez is.

A gyorsan növő díszfák veszélyei

A gyorsan árnyékot adó fák számos előnnyel járhatnak — árnyékot adnak és javítják a levegő minőségét —, de vannak hátrányai és veszélyei is, amelyeket figyelembe kell venni.

Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

Gyengeség és instabilitás: A túl gyorsan növő fák törzse eleinte gyenge lehet és sekély gyökérzetű, ami miatt hajlamosabbak lehetnek arra, hogy erős szél vagy heves esőzés esetén eltörjenek vagy kidőljenek. Fontos, hogy olyan fajtát válassz, amely megfelel az éghajlati és talajviszonyoknak, és gondoskodj a fa megfelelő metszéséről és gondozásáról az egészséges növekedés elősegítése érdekében.

Invazív fajok: Egyes gyorsan növő fa fajták invazívak, ami azt jelenti, hogy gyorsan elfoglalhatnak egy területet, kiszorítva az őshonos növényeket és a hozzá tartozó élővilágot. Érdeklődj a helyi faiskolában vagy a kertészetekben, hogy mely fajok a legalkalmasabbak a kertedbe/telkedre, és kerüld vagy figyelj oda az olyan fák ültetésére, amelyekről ismert, hogy invazívak — válassz kerti fákat.

Rövid élettartam: A gyorsan növő fa fajták általában rövidebb élettartamúak, mint a lassabban növő fajok, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell cserélni őket. Ez költséges és időigényes lehet, ezért fontos mérlegelni a gyors növekedés előnyeit a pótlás hosszú távú költségeivel szemben.

Betegségekre való fogékonyság: A gyors növekedés a fákat fogékonyabbá teheti a betegségekre és rovarfertőzésekre. Keresd a károsodás vagy rothadás jeleit, például az elszíneződött vagy hervadó leveleket, és tegyél lépéseket a problémák kezelésére, amint azok felmerülnek.

Karbantartási követelmények: A gyorsan növő fa kertbe, telkekre, parkokba vagy akár erdőkbe is ültethető, de azt tudnod kell, hogy gyakrabban igényelnek metszést és karbantartást, hogy egészségesek maradjanak és a lehető legjobban nézzenek ki. Ez időigényes lehet, és szükség lehet egy profi kertész segítségére, ezért ezeket a költségeket mindenképpen vedd figyelembe a döntéshozatali folyamat során.

Összefoglalva, bár a lombot adó gyorsan növő fák számos előnnyel járhatnak, fontos, hogy tisztában legyél a lehetséges hátrányokkal, és lépéseket tegyél annak biztosítására, hogy olyan fafajt válassz, amely jól megfelel az igényeidnek és a termesztési körülményeknek.

A leggyorsabban növő fa

leggyorsabban növő fa

A világ leggyorsabban növekvő fája az Empress Splendor fa (Paulownia elongata).

Ez a fa Kínában őshonos, és az első évben akár 4,5 méter magasra is megnőhet, ami azt jelenti, hogy csupán 5 év leforgása alatt akár 15 méter magasra is megnőhet.

Alapvetően rendkívül gyors növekedési üteméről ismert, de azt is fontos megjegyezni, hogy akár már 7 év alatt eléri azt a szintet, hogy kitermelhető faanyag készüljön belőle, így népszerű választás az erdőtelepítési projektek és a fenntartható gazdálkodás számára.

Bár az Empress Splendor fa (Paulownia elongata) a világ leggyorsabban növő fája, Magyarország éghajlatához nem igazán tud alkalmazkodni.

De vajon melyik fa nő a leggyorsabban idehaza?

A hibrid nyárfa (Populus deltoides x Populus nigra) az, ami itthon is jól megél — egy gyorsan növő és a magyar éghajlaton is jól megélő fa.

Az alábbiakban ezzel a növénnyel kezdjük a gyorsan növő fafajták listáját!

A 23 gyorsan növő fa listája

gyorsan növő fák

1. Hibrid nyárfa (Populus Androscoggis)

A Populus deltoides x Populus nigra, közismert nevén hibrid nyárfa, egy gyorsan növő lombhullató, amely két észak-amerikai nyárfaj hibridje.

Általában cellulózfa, fűrészáru és biomassza előállítására, valamint kertépítésre és erózióvédelemre termesztik.

A fa egy év alatt akár 2,5-3 méter magasra is megnőhet, és elérheti a 12-18 méter magasságot — mindezt 9-12 méteres terjedelemmel.

A hibrid nyárfa levelei háromszög vagy deltoid alakúak, és akár 15 cm hosszúak is lehetnek.

A legkülönbözőbb talajtípusokhoz is alkalmazkodik, és nedves vagy száraz körülmények között is képes növekedni, bár leginkább a nedves talajt kedveli.

A hibrid nyárfát igencsak értékes fafajnak tekintik, mivel képes megkötni a szenet és ehhez hasonló ökoszisztémát segítő előnyöket nyújtani.

2. Vörös Juhar (Acer rubrum)

lombot adó gyorsan növő fák

Az Acer rubrum, közismert nevén vörös juhar, Észak-Amerikában a gyorsan növő őshonos fák táborát erősíti, emellett pedig lombhullató fa.

Általában 12-18 méter magasra nő, és viszonylag gyorsan nő.

Levelei általában 7,5-12,5 cm szélesek, három- vagy ötkaréjúak (nagylevelű fa), ősszel pedig ragyogó vörös színűek, ezért igen népszerű választás a kertépítésben.

A vörös juhar arról is ismert, hogy a legkülönbözőbb talajtípusokat és nedvességtartalmakat is képes elviselni, és a vizes élőhelyektől a hegyvidékig sokféle környezetben nő.

Általában fűrészáru, padlóburkolat és bútorok előállítására, valamint finom juharszirup készítésére használják.

3. Babiloni szomorúfűz (Salix babylonica)

nem lombhullató fák

A Salix babylonica, közismert nevén a szomorúfűz egy Észak-Kínában őshonos lombhullató fa.

Kecses, lecsüngő ágairól ismert, amelyek jellegzetes „síró” megjelenést kölcsönöznek — erről kapta nevét.

A fa akár 12-15 méter magasra is megnőhet, és akár a 11 méteres szélességet is elérheti.

Levelei keskenyek és lándzsa alakúak, akár 15 cm hosszúak is lehetnek (nagylevelű fa), tavasszal és nyáron élénkzöld színűek, majd ősszel sárgára színeződnek.

A szomorúfűzfát gyakran ültetik díszítőértéke miatt, különösen vízpartok közelében, mivel jól tűri a nedves talajt, és segíthet a folyópartok stabilizálásában.

Emellett kosárfonásra, erózióvédelemre és fatermékek előállítására is használják.

Érdemes azonban vigyázni vele, mert gyökerei követik a nedvességet, ezáltal óriási pusztítást képesek okozni többek között például a pincékben.

4. Ecetfa (Rhus typhina)

gyorsan növő őshonos fák

A Rhus typhina, közismert nevén az ecetfa, egy Észak-Amerika keleti részén őshonos lombhullató cserje.

Feltűnő megjelenéséről ismert, bolyhos, agancsszerű ágai a szarvasok agancsának bársonyos textúrájára emlékeztetnek.

A levelek sok kisebb levélkével rendelkeznek, amelyek ősszel élénk vörös vagy narancssárga színűek.

Az ecetfa apró, piros, bogyószerű termésfürtjei egész télen megmaradnak, és értékes táplálékforrást jelentenek a madarak és más vadon élő állatok számára.

Gyógyászati tulajdonságairól is ismert, leveleit és kérgét hagyományosan összehúzó, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságai miatt használják.

A kertépítésben az ecetfát szívósságáért, szárazságtűréséért és vonzó őszi színeiért értékelik.

5. Tűzvirágfa vagy lángfa (Delonix regia)

árnyékot adó fák

A Delonix regia, közismert nevén Tűzvirágfa, egy Madagaszkáron őshonos lombhullató fa.

Nyáron nyíló, feltűnő, élénk narancsvörös virágairól ismert, amelyek lángokra emlékeztetnek.

Páfrányszerű, élénkzöld levelei akár 50 cm hosszúra is megnőnek.

A fa magassága elérheti a 9-12 méter magasságot is, a terjedelme pedig 12-18 méter.

A lángfát világszerte széles körben ültetik díszfaként a trópusi és szubtrópusi régiókban, különösen a száraz évszakkal rendelkező területeken, ahol a forró hónapokban kellemes árnyékot és hangulatot biztosíthat.

A hagyományos gyógyászatban is használják különböző betegségek, többek között láz, gyulladás és fájdalomcsillapítás esetén.

6. Korai juhar (Acer platanoides)

melyik fa nő a leggyorsabban?

Az Acer platanoides, közismert nevén a juhar, egy Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos lombhullató fa.

Nagy, széles leveleiről ismert, amelyek ősszel élénksárgára színeződnek.

A fa akár a 12-15 méteres magasságot is elérheti, és 9-12 méter terjedelmű lombkoronát növeszthet.

Kéregszíne szürkésbarna, sekély barázdákkal tűzdelve.

A juhart széles körben ültetik díszfaként városi és külvárosi területeken, mivel jól tűri a szennyezést és a sót, nyáron pedig gyorsan árnyékot ad… és színt is.

Emellett faanyagként, bútorok és padlóburkolatok készítésére is használják, nedvéből pedig juharszirupot lehet készíteni.

A juhar azonban egyes régiókban invazív fafajnak számít, ahol az őshonos fajokat kiszoríthatja, és megzavarhatja az ökoszisztémákat.

7. Papírnyír (Betula papyrifera)

gyorsan növő örökzöld fák

A Betula papyrifera, közismert nevén papírnyír vagy fehér nyír, Észak-Amerika északi részén őshonos lombhullató fa.

Jellegzetes fehér kérgéről ismert, amely vékony, papírszerű rétegekben hámlik, és rézszínű belső kérget tár fel.

A fa akár 15-21 méter magasra is megnőhet, és 9-12 méteres terjedelmével hatalmas árnyékot nyújthat.

Levelei tojásdadok vagy háromszög alakúak, hegyes csúcsúak, és ősszel élénksárga színűek.

A papírnyírfát díszítő és kulturális jelentősége miatt értékelik, és gyakran ültetik vonzó kérge és őszi színe miatt.

Faanyagként, cellulózfaként és tűzifaként is használják, és kérgét az őslakosok hagyományosan különféle célokra használták, többek között kenuk, kosarak és menedékek készítésére.

A papírnyír fontos faj az élővilág számára, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos madár és emlős számára.

8. Szívlevelű szivarfa (Catalpa bignonioides)

gyorsan növő fafajták

A Catalpa bignonioides, közismert nevén szilvafa, az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos lombhullató fa.

Nagy, szív alakú leveleiről és mutatós, trombita alakú virágairól ismert, amelyek késő tavasszal vagy kora nyáron nyílnak.

A virágok jellemzően fehérek, sárga és lila jegyekkel, és hosszú, karcsú hüvelyek követik őket, amelyek számos magot tartalmaznak.

A fa akár 15-18 méter magasra is megnőhet, és az előzőekhez hasonlóan 9-12 méteres terjedelme lehet.

A szivarfát gyakran ültetik díszítőértéke miatt, különösen nagy kertekben vagy parkokban mutat jól, mivel jelentős árnyékot adhat, és jellegzetes megjelenésű.

Emellett faanyagként, kerítésoszlopként és tűzifaként is használják, és fája könnyű, puha textúrájú.

A szivarfa fontos faj az élővilág számára, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos rovar, madár és emlős számára.

9. Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

gyorsan árnyékot adó fák

A Robinia pseudoacacia, közismert nevén fehér akác, az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos lombhullató fa.

Illatos, fehér, borsószerű virágairól ismert, amelyek késő tavasszal vagy kora nyáron nyílnak, valamint apró levélkékkel ellátott, szeldelt, összetett leveleiről.

A fa akár 15-21 méter magasra is megnőhet.

A fehér akácot gyakran díszítőértéke miatt ültetik, mivel a nyári hónapokban árnyékot és színt adhat.

Kemény, tartós kérge miatt is értékelik, amelyet bútorok, padlóburkolatok és kerítésoszlopok készítésére használnak, emellett pedig gyógyhatása is van, és a hagyományos gyógyászatban számos betegség kezelésére használták.

A Robinia pseudoacacia fontos faj a vadon élő állatok számára, mivel táplálékot és élőhelyet biztosít számos rovar, madár és emlős számára. Ugyanakkor arról is ismert, hogy egyes régiókban invazív fajként terjed el, ahol az őshonos fajokat kiszoríthatja, és megzavarhatja az ökoszisztémákat.

10. Amerikai rezgő nyár (Populus tremuloides)

A Populus tremuloides, közismert nevén a rezgő nyárfa, Észak-Amerikában őshonos lombhullató fa.

Jellegzetes fehér kérgéről ismert, amelyet fekete hegek tarkítanak, és úgy tűnhet, mintha „remegne” vagy „rezegne” a szélben.

A fa akár 15-24 méter magasra is megnőhet, és 6-9 méteres terjedelme lehet, tehát inkább felfelé nő.

Levelei kerekek, finoman fogazottak, és ősszel ragyogó sárga színűek.

A nyárfát gyakran díszítőértéke miatt ültetik, mivel jelentős mennyiségű árnyékot tud biztosítani, és jellegzetes megjelenésű.

Fűrészáru, papír és tűzifa készítésére is használják, és kérgét az őslakosok hagyományosan számos célra használták, többek között ruházkodásra, kosarak készítésére és menedékként.

A nyárfa fontos faj a vadon élő állatok számára, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos madár és emlős számára.

Mindezek mellett úttörő faj is, hiszen gyakran az első fa, amely megtelepszik a zavart vagy leégett területeken, és számos erdei ökoszisztéma fontos alkotóeleme.

11. Japánciprus (Cryptomeria japonica)

A Cryptomeria japonica, közismert nevén japán ciprus, egy Japánban őshonos örökzöld tűlevelű fa — a fentiekkel ellentétben a nem lombhullató fák táborát erősíti.

Magas, egyenes törzséről és piramis alakjáról ismert, akár 15-21 méter magasra is megnőhet, és 6-11 méteres terjedelemmel bír.

Levelei tűszerűek, spirálisan helyezkednek el az ágak körül, és élénkzöld színűek, ősszel bronzszínűvé vagy vörösesbarnává válnak.

A japán cédrust gyakran díszítőértéke miatt ültetik, mivel jelentős mennyiségű árnyékot tud biztosítani, és jellegzetes megjelenésű.

Tartós, illatos fája miatt is nagyra értékelik, amelyet építőiparban, bútorokban és dísztárgyakban használnak.

A japán cédrus fontos faj az élővilág számára, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos madár és emlős számára.

Japánban szent fának tekintik, de kulturális jelentősége van a buddhista gyakorlatokban is.

12. Császárfa (Paulownia)

A Paulownia Kínában és Ázsia más részein őshonos, a gyorsan növő lombhullató fák nemzetségébe tartozik.

A leggyakrabban termesztett faj a Paulownia tomentosa, más néven császárnőfa vagy hercegnőfa, amely akár 18-24 méter magasra is megnőhet, és emellett szélesre, 9-12 méter terebélyességig terjedhet.

Nagy, szív alakú leveleiről és mutatós, illatos virágairól ismert, amelyek tavasszal, a levelek megjelenése előtt nyílnak.

A virágok jellemzően a levendulakéktől a liláig terjedő színűek, és nagy, felálló fürtökben helyezkednek el.

A Paulownia fa fája könnyű, erős és kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így számos célra használható, többek között bútorok, hangszerek és építkezések céljára.

A fát azért is értékelik, mert képes nagy mennyiségű szén-dioxidot elnyelni a légkörből, ezért gyakran ültetik erdősítési és ökológiai helyreállítási projektekhez. Egyes régiókban azonban invazívnak is tekintik, ahol az őshonos fajokat kiszoríthatja.

13. Shan Tong Császárfa (Paulownia Shan Tong)

A Paulownia Shan Tong egy Kínában őshonos, gyorsan növő lombhullató fa.

A Paulownia nemzetség egyik termesztett fajtája, amely gyors növekedési üteméről és egyenes törzséről ismert, amely akár 18-24 méter magasra is megnőhet, és 6-9 méteres terjedelemig szélesedik.

A fa levelei nagyok, tojásdadok, hegyes csúcsúak, és tavasszal, a levelek megjelenése előtt virágzik, mutatós, illatos virágokat hoz.

A virágok jellemzően halvány levendulaszínűek, és nagy, felálló fürtökben állnak.

A többi Paulownia-fajhoz hasonlóan a Paulownia Shan Tong fája könnyű, erős és kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így számos célra használható, többek között bútorok, hangszerek és építkezések céljára.

A fát azért is értékelik, mert képes nagy mennyiségű szén-dioxidot elnyelni a légkörből, ezért gyakran ültetik erdősítési és ökológiai helyreállítási projektekhez. A többi Paulownia-fajhoz hasonlóan azonban egyes régiókban invazív fajnak számít, amely az őshonos fajokat kiszoríthatja és megzavarhatja az ökoszisztémákat.

14. Fekete nyír (Betula nigra)

A Betula nigra, közismert nevén a fekete nyírfa egy Észak-Amerika keleti részén őshonos lombhullató fafaj.

Feltűnő kérgéről ismert, amely göndör, papírszerű csíkokban hámlik le, és a lazacrózsaszíntől a barnáig terjedő színeket mutat.

A rombusz alakú, kétszeresen fogazott szélű, középzöld színű levelek ősszel sárgára színeződnek.

A fa akár 21-24 méter magasra is megnőhet, és 15-18 méteres terjedelme is lehet.

A nedves talajt kedveli, gyakran folyók és patakok közelében található.

A folyami nyírfát gyakran ültetik díszfaként parkokba és kertekbe, törzsét pedig számos célra használják, többek között bútorok, padlóburkolatok és papír előállítására.

A vadon élő állatok számára is fontos faj, mivel számos madár és emlős számára nyújt élőhelyet és táplálékot.

15. Közönséges nyír (Betula pendula)

A Betula pendula, közismert nevén közönséges nyír, egy lombhullató fa, amely Európában és Ázsia egyes részein őshonos.

Karcsú törzséről, fehér kérgéről és finom, lelógó ágairól ismert.

Levelei háromszög alakúak és fogazottak, tavasszal és nyáron élénkzöld színűek, ősszel sárgára színeződnek.

A fa akár 21-24 méter magasra is megnőhet, és akár a 9-12 méteres terjedelmet is elérheto.

A jó vízelvezetésű talajokat kedveli.

Az ezüstnyírfát gyakran ültetik díszfaként parkokba és kertekbe, törzsét pedig számos célra használják, többek között bútorok, padlóburkolatok és papír előállítására.

A fa a vadvilág számára is fontos faj, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos madár és rovar számára.

16. Japán díszcseresznye (Prunus serrulata)

gyorsan növő fa

A Prunus serrulata, más néven japán díszcseresznye, egy Japánban, Koreában és Kínában őshonos virágos díszfa faj.

A világ számos részén széles körben termesztik mutatós, rózsaszín vagy fehér virágai miatt, amelyek tavasszal, jellemzően áprilisban nyílnak.

A fa a többihez képest viszonylag alacsony méretre, körülbelül 7,5-12 méter magasra nőhet, de ehhez képest akár 6-9 méter széles is lehet — lombjának pedig szétterülő, váza alakú habitusa van.

A levelek ovális alakúak és fűrészesek, tavasszal és nyáron sötétzöld színűek, ősszel sárgára, narancssárgára vagy vörösre színeződnek.

A japán cseresznyevirág a kertek és parkok kedvelt díszfája, Japánban pedig fontos kulturális szimbólum, ahol a fák virágzását fesztiválokkal és a virágzás alatti piknikekkel ünneplik.

17. Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera)

A Broussonetia papyrifera, más néven papír eperfa, egy Kelet-Ázsiában őshonos kis és közepes méretű lombhullató fa.

Rostos kérgéről ismert, amelyet évszázadok óta Ázsia számos részén kiváló minőségű papír és szövet előállítására használnak.

A levelek karéjosak és fogazottak, tavasszal és nyáron élénkzöld színűek, ősszel sárgára színeződnek.

A fa akár 12-15 méter magasra is megnőhet, és akár 9-12 méter széles is lehet.

Főként a nedves, jó vízelvezetésű talajokat kedveli.

A papír eperfát gyakran ültetik díszfaként kertekbe és parkokba, törzsét pedig számos célra használják, többek között bútorok, szerszámnyelek és építőipari termékek készítésére.

A fa azonban egyes régiókban invazívnak számít, mivel gyorsan terjedhet, és kiszoríthatja az őshonos fajokat.

18. Kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides)

gyorsan növő díszfa

A Metasequoia glyptostroboides, más néven kínai mamutfenyő, egy Kínában őshonos, gyorsan növő lombhullató fa.

A fa egyedülálló, tollas lombozatáról ismert, amely ősszel gyönyörű vöröses-narancsos színűvé válik.

A fa kérge rostos és vörösesbarna színű, és a fa akár 30-40 méter magasra is megnőhet, elterjedési területe pedig 9-12 méter.

Ezt a fafajtát sokáig kihaltnak hitték, amíg 1944-ben Kínában egy élő példányt fel nem fedeztek.

Azóta a fa a világ számos részén népszerű díszfává vált feltűnő megjelenése és gyors növekedési üteme miatt.

A törzsét bútorokhoz és építkezésekhez is használják, és a fa a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából fontos fajnak számít.

19. Erdeifenyő (Pinus sylvestris)

kerti fák

A Pinus sylvestris, más néven erdeifenyő, Európában és Ázsiában őshonos tűlevelű örökzöld fa.

Szívós és alkalmazkodó fafajta, amely a legkülönbözőbb talajokon és éghajlaton is megterem.

A fa akár 15-21 méter magasra is megnőhet, és 6-9 méter szélességig terjedhet.

Egyenes törzse narancsbarna kéreggel rendelkezik, amely a fa öregedésével mély barázdákat képez.

A tűk kékes-zöldek, párban állnak, és a fa jellemzően 2,5-7,6 cm hosszú tobozokat termel.

Az erdeifenyőt gyakran ültetik díszfaként kertekbe és parkokba, emellett fontos fafaj, amelynek faanyagát építőiparban, bútorgyártásban és papírgyártásban használják.

Emellett fontos faj a vadon élő állatok számára, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos madár és emlős számára.

20. Magas kőris (Fraxinus excelsior)

A Fraxinus excelsior, más néven európai kőris vagy magas kőris egy nagy lombhullató fa, amely Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos.

Akár 30-40 méter magasra is megnőhet, és 15-18 méteres terjedelme is lehet.

A fa törzse egyenes, kérge sima, szürke, amely a fa öregedésével érdes és repedezett lesz.

A levelek összetettek és szeldeltek, fűrészes levélkékkel, amelyek ősszel sárgára színeződnek.

Az európai kőris a kertépítés kedvelt fája, emellett fontos fafaj, amelynek faanyagát bútorokhoz, padlóburkolatokhoz és szerszámnyelekhez használják. A fát azonban veszélyezteti a smaragd kőrisbogár, egy invazív rovar, amely Észak-Amerikában kőrisfák millióit pusztította el, és Európában is aggodalomra ad okot.

21. Amerikai mocsártölgy (Quercus palustris)

nagy lombú nagy levelű fa

A Quercus palustris, más néven mocsári tölgy vagy vízi tölgy, Észak-Amerika keleti részén őshonos lombhullató fa.

Akár 21-30 méter magasra is megnőhet, és akár 7,6-12 méter széles is lehet.

A fa törzse egyenes, a kéreg sötétbarna, és az öregedés során durva lemezek jelennek meg rajta.

A levelek fényesek és sötétzöldek, öt-hét mélyen ülő, tű alakú levélkével. Ősszel a levelek vörösesbarna színűvé válnak, mielőtt lehullanának.

A csertölgyet vonzó alakja és lombja miatt gyakran használják a kertépítésben, de fűrészáru, bútor és tüzifa is készül belőle. Emellett a fa fontos faj a vadon élő állatok számára, mivel élőhelyet és táplálékot biztosít számos madár és emlős számára.

22. Jegenyenyár (Populus nigra ‘Italica’)

A Populus nigra ‘Italica’, más néven lombardiai nyárfa vagy jegenyenyár egy gyorsan növő lombhullató fa, amely Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos.

Akár 24-30 méter magasra is megnőhet, és 4,6-6 méter terjedelmű is lehet.

A fa oszlopos alakú, keskeny koronájú, és jellegzetes, szorosan egymás mellé növő, felálló ágak jellemzik.

Levelei háromszög alakúak, élénkzöld színűek, ősszel sárgára színeződnek.

A lombard nyárfát általában sorokba ültetik, hogy magas, keskeny sövényszerű hatást keltsen vagy árnyékoljon, továbbá faanyagként, papírgyártásra és erózióvédelemre is használják.

A fa azonban viszonylag rövid élettartamú, és hajlamos a betegségekre és kártevőkre, ami egyes területeken megnehezíti a fenntartását.

23. Selyemakác (Albizia julibrissin)

Az Albizia julibrissin, más néven selyemfa vagy selyemakác egy Ázsiában őshonos lombhullató fa, amelyet ma már a világ számos részén széles körben termesztenek díszfaként.

Akár 6-12 méter magasra is megnőhet, és akár 6-9 méter terjedelművé is válhat.

A fa szétterülő, ernyőszerű lombkoronája rövid törzsű, sima, szürke kérgű.

A levelek páfrányszerűek és zöldek, ősszel sárgára színeződnek.

Az Albizia julibrissin illatos, rózsaszínes-lilás virágairól ismert, amelyek nyáron nyílnak, és amelyeket lapos, barna babra emlékeztető maghüvelyek követnek.

A fát gyakran díszítőértéke miatt ültetik, de a hagyományos kínai orvoslásban gyógyászati célokra is használják. A fa azonban egyes területeken invazív lehet, és rendszeres metszést igényelhet a növekedésének megfékezése érdekében.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Melyik fa nő a leggyorsabban a világon?

A világ leggyorsabban növő fája az Empress Splendor fa (Paulownia elongata) — de ez sajnos nem él meg a magyar klímában.

Melyik a leggyorsabban növő fa Magyarországon?

Idehaza a Hibrid nyárfa (Populus deltoides x Populus nigra) az, ami a leggyorsabban nő: egyetlen év alatt 3-4 métert is növekedhet.

Milyen előnyei vannak a gyorsan növő díszfáknak?

Gyors eredmény, gazdasági érték, erózióvédelem a földnek, környezetvédelem a levegőnek, búvóhely az állatoknak, szépség az emberi szemnek.

Hogyan válasszak gyors növekedésű fát?

A legfontosabb, hogy gondosan válaszd meg a helyét, a növekedését és a végső méretét. Emellett a gondozásáról is tájékozódj!

A lényeg: Gyorsan növő díszfa tudnivalók

A lombot adó gyorsan növő fák igen népszerűek azok között, akik gyorsan szeretnének új ültetvényt, kertet vagy erdőt létrehozni.

Ezek a fák gyors növekedési ütemükről és arról ismertek, hogy viszonylag rövid idő alatt érik el az érettséget.

A világ leggyorsabban növő fái közé tartozik az Empress Splendor, az eukaliptusz és a fekete dió — de itthon a hibrid nyárfa a leggyorsabban növő fa.

Bár a fentebb felsorolt fák gyors eredményeket tudnak felmutatni, ugyanakkor sok karbantartást és gondozást igényelnek, és nem minden éghajlaton vagy talajtípuson érzik jól magukat.

Fontos, hogy ültetés előtt gondosan mérlegeld az egyes fafajok sajátos igényeit, hogy biztosítsd: a környezetükben jól fognak boldogulni.

Amennyiben további hasonló tartalmakat szeretnél olvasni, látogasd meg az Ecoterra főoldalát.

Ajánló